Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü World Association of Chefs Societies (WACS) “Dünya Şefler Birliği” tarafından akredite oldu. 1928 yılında Paris’te kurulan WACS’ın kurumsal üyelik akreditasyonuna sahip olan DAÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, WACS tarafından akredite olan ilk üniversite olma gururunu yaşıyor.
Prof. Dr. Kılıç: DAÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Eğitimde Dünyanın En Prestijli Kurumları Arasında
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan DAÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Kılıç, öncelikle profesyonel şeflik anlamında dünyanın en büyük ve prestijli birliğine üye olarak kabul edilmekten duyduğu sevinci dile getirdi. Prof. Dr. Kılıç, bunun ilk sinyallerini 14. Uluslararası İstanbul Gastronomi Festivali’nde kazandıkları ekip birinciliği ile bireysel alanda 1 birincilik ve 2 ikincilikle aldıklarını ifade etti. Söz konusu yarışmanın WACS’ın en prestijli yarışmaları arasında bulunduğunu belirten Prof. Dr. Kılıç, ayrıca amaçlarının Kıbrıs ve Türk Mutfağı’nı dünyanın diğer mutfak kültürleri ile buluşturmak, ülkemizin aşçıları ile dünyanın önde gelen aşçıları arasında yakınlaşmayı ve karşılıklı bilgi alışverişini sağlamak olduğunu belirtti. Tüm Aşçılar Federasyonu'nun 2008 yılında WACS'a üyeliğinin kabul edilmesinin ardından, DAÜ Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü olarak da birliğin eğitim misyonu çerçevesinde üye olarak kabul edildiklerini kaydeden Prof. Dr. Kılıç, gerek KKTC gerekse Türkiye’deki üniversiteler göz önünde bulundurulduğunda bunun bir ilk olduğunu ve başka hiç bir üniversitenin bu akreditasyona dahil olmadığının altını çizerek, mezunların diplomalarının WACS tarafından onaylanmasının kendilerine ayrı bir gurur ve mutluluk verdiğini vurguladı.
Şef Eğitmenler WACS’ın Uluslararası Yemek Yarışmalarında Jüri Üyesi
DAÜ Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Kurtuluş Özbaşar ile Uzman Hakan Açıl, 14. Uluslararası İstanbul Gastronomi Festivali çerçevesinde WACS tarafından festival kapsamında organize edilmiş olan ve Dünya Şefler Birliği Yarışma Komiteleri Başkanı Gert Klötzke tarafından yönetilen “Uluslararası Jürilik Kursu”na katılarak, uluslararası gastronomi yarışmalarında jüri üyesi olarak görev alabilecekleri sertifikayı almaya hak kazandılar.
WACS Hakkında
World Association of Chefs Societies (WACS) 1928 yılında Paris’te kuruldu. İlk kongresini 17 ülkeden 65 delegeyle yapan örgüt dünya mutfak standartlarının korunmasını ve geliştirilmesini amaçlamaktadır. Bu amaçla mesleki eğitim, araştırma çalışmaları yürütmekte ve aşçılık mesleğinin uluslararası ortamda saygınlığının geliştirilmesini hedeflemektedir. Dünyanın en saygın meslek örgütleri arasında sayılan WACS bugün 93 ülkenin aşçılık örgütlerini bünyesinde barındırmaktadır. Birliğin bir diğer misyonu da Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında eğitimi desteklemek, eğitim alan gençleri uluslararası camiaya hazırlamak amacıyla uluslararası yarışmalar düzenlemek, bu yarışmalarda görev alacak olan jüri üyeleri için eğitimler vermektir.
Ayrıca DAÜ Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, 1878 yılında İngiltere’de Kraliyet tarafından kurulan ve en saygın eğitim ve akreditasyon kurumlarından olan City & Guilds ile KKTC’de tek onaylı merkez ve akreditasyon protokolüne de sahip olmuş ve ilgili programlar City & Guilds’in programlarına uyumlu hale getirilerek DAÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nden mezun olacak öğrencilerin de aynı sertifikaya sahip olma imkanı sağlanmıştır.