Sık Sorulan Sorular
1- Eğitim ücretleriniz hakkında bilgi alabilir miyim?
Lisans ve ön lisans
Eğitim ücretlerimiz alacağınız burs veya indirim durumuna, yerleşeceğiniz programa göre değişkenlik gösterecektir. Aşağıdaki linki ziyaret ederek eğitim ücretinizi hesaplatabilirsiniz.
https://portal.emu.edu.tr/YeniOgrenciOgrenimUcreti.aspx
Lisansüstü
Lisansüstü eğitim ücretleri her dönem alınacak olan ders sayısına göre değişkenlik göstermektedir. Aşağıdaki linki ziyaret ederek lisansüstü eğitim ücretlerimiz hakkında bilgiye ulaşabilirsiniz.
2- 4 yıl boyunca aynı ücreti mi ödeyeceğim?
Eğitim ücretlerinde genellikle her yıl enflasyon oranında artış yapılmaktadır.
3- Hangi burslardan yararlanabilirim?
4- Burs devam koşullarınız hakkında bilgi alabilir miyim?
DAÜ’ye burslu olarak yerleştirilen öğrencilerin bursu İngilizce Hazırlık eğitimi gerektiren programlarda bir yıl, lisans/ön lisans programlarında da normal eğitim süresi kadardır. Öngörülen sürede mezun olamayan %100 veya %75 burslu öğrenciler mezun oluncaya kadar her dönem o yıl yerleştirilen öğrencilerin ödemekle yükümlü oldukları yeni öğrenim harcı üzerinden %50 burslu ödeyerek kayıt yapabilirler. %25 veya %50 burslu öğrenciler ise mezun oluncaya kadar her dönem o yıl yerleştirilen öğrencilerin ödemekle yükümlü oldukları yeni öğrenim harcını %25 veya %50 burslu ödeyerek kayıt yapabilirler. Birden fazla burs ve/veya indirim hakkı kazanan öğrenciler bu hakların yalnızca birinden yararlanabilir.
5- Burs birleştirmek mümkün müdür?
Burs birleştirmek mümkün değildir. Birden fazla burs ve/veya indirim hakkı kazanan öğrenciler bu hakların yalnızca birinden (öğrencinin lehine olacak olandan) yararlanabilir.
6- Kayıt Dondurma işlemi en fazla kaç dönem/yıl yapılabilir? Ne kadar ödenmesi gerekir?
Öğrenciler tekrar üniversiteye dönmek üzere, izin alarak öğrenimlerine ara verebilirler. Bir öğrenciye öğrenim süresi boyunca en çok 4 dönem izin verilebilir. Zorunlu hallerde bu süre üniversite yönetim kurulu kararıyla aşılabilir. Derslerin başlangıcından itibaren 5 hafta sonraki sürede sadece resmi bir Sağlık Kurulu Raporu ile belgelenmiş sağlık nedenleri veya zorlayıcı özel nedenleri olan öğrenciler izin almak için başvuru yapabilirler. Yurt dışından yapılan başvurularda tasdik tarihi esas alınır. Bu şekildeki başvurulara ilişkin kararlar,
- Fakültelerde ilgili Bölüm Kurulu görüşü, Fakülte Kurulu kararı uyarınca, dekanın önerisi ve Rektörlüğün onayı ile,
- Lisansüstü programlarda Bölüm Kurulu görüşü, Enstitü Kurulu kararı uyarınca, Enstitü Müdürü’nün önerisi ve Rektörlüğün onayı ile,
- İngilizce Hazırlık Okulu ve Yüksekokullarda ilgili Okul Kurulu kararı uyarınca, müdürün önerisi ve Rektörlüğün onayı ile işleme konur.
Kayıt dondurma ücretleri ile ilgili olarak Mali İşler Müdürlüğüne ulaşmanız gerekmektedir.
7- Bursum kesilir mi?
DAÜ’ye burslu olarak yerleştirilen öğrencilerin hazırlık eğitimi gerektiren programlar için ek bir yıl hazırlık sınıfı olmak üzere öğrencinin yerleştirildiği programın bursu normal eğitim süresi kadardır. Öngörülen sürede mezun olamayan %100 veya %75 burslu öğrenciler mezun oluncaya kadar her dönem o yıl yerleştirilen öğrencilerin ödemekle yükümlü oldukları yeni öğrenim harcı üzerinden %50 burslu ödeyerek kayıt yapabilirler. %25 veya %50 burslu öğrenciler ise mezun oluncaya kadar her dönem o yıl yerleştirilen öğrencilerin ödemekle yükümlü oldukları yeni öğrenim harcını %25 veya %50 burslu ödeyerek kayıt yapabilirler. Birden fazla burs ve/veya indirim hakkı kazanan öğrenciler bu hakların yalnızca birinden yararlanabilir.
8- Tercih bursu nedir? Hangi bölümlerde uygulanır? Burs süresi ne kadardır?
ÖSYM kılavuzunda belirtilen bazı burssuz veya indirimsiz programlara (Tıp, Diş Hekimliği ve Eczacılık hariç tüm programlar) öncelikli tercihle yerleştirilen öğrencilerin, öğrenim ücretlerinde indirim yapılır. 2024-2025 Akademik Yılında üniversitemize de 1., 2., veya 3. Tercihiyle ücretli kontenjanlara kayıt yapacak öğrenciler %75, 4. ve 5. tercihiyle kayıt yapacak öğrenciler ise %50 tercih indiriminden yararlanacaktır. İngilizce ve Türkçe Psikoloji, İngilizce Mütercim ve Tercümanlık, Hukuk bölümlerinde ise 1. 2. veya 3 tercihiyle kayıt yapacak öğrenciler %50 tercih indiriminden yararlanacaktır. Daha detaylı bilgi için (https://www.emu.edu.tr/ogrenciadaylari ) adresinin ziyaret edebilirsiniz.
9- Üniversitenizin kampüsü içinde yurtları var mıdır? Ücretleri ne kadardır?
Doğu Akdeniz Ünivesitesi'nin kampüsü içerisinde ve dışında DAÜ’ye ait 5 yurt, Türkiye Cumhuriyeti Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun 2 yurdu, 13 farklı Yap-İşlet-Devret Yurdu vardır.
Bunların özelliklerini, görsellerini ve ücret tablosunu linkte (http://dormitories.emu.edu.tr/tr) bulabilirsiniz.
10- Herhangi bir bölümün İngilizcesini tercih edip Türkçesine geçiş yapabilir miyim?
Kurum içi yatay geçiş yapabilmek için en az 1 dönem o bölümde okumuş olmanız gerekiyor. Sonrasında portal üzerinden bölüm değiştirmek için başvuruda bulunabilirsiniz.
11- Hazırlıktan nasıl muaf olurum?
Doğu Akdeniz Üniversitesi'ndeki (DAÜ) İngilizce eğitim veren programlara kayıt yaptırmış fakat geçerli bir İngilizce yeterlik belgesi olmayan öğrencilerin, İngilizce Hazırlık Okulu (İHO) Yeterlik Sınavı'na girerek bölümlerinin gerektirdiği başarı koşullarını yerine getirmesi gerekmektedir.
Geçerli herhangi bir dil (İngilizce) yeterlik belgesi sahibi öğrenciler için Yabancı Diller ve İngilizce Hazırlık Okulu'nun öngördüğü muafiyet kriter değerleri ve eşdeğer İngilizce Hazırlık Okulu başarı koşulları linkte belirtilmiştir: https://fleps.emu.edu.tr/tr/ogrenci-adaylari/ingilizce-muafiyet-kriterleri
12- Yatay geçiş başvurusu yapmak istiyorum? Neler yapmam gerekiyor? Burs durumum nasıl olur?
Yatay geçiş başvurusunda bulunmak online sistem üzerinden (https://applyonline.emu.edu.tr/yataygecis/) belgelerinizi yüklemeniz gerekmektedir. Öğrenci İşleri Müdürlüğü tarafından yapılacak olan değerlendirme sonrasında sonuç bildirilecektir. %25 veya %50 oranında burs alabilirsiniz, burs durumunuz ile ilgili detaylı bilgi öğrenci işleri müdürlüğü tarafından yapılacak olan değerlendirme sonrasında bildirilecektir.
Başvuru için gerekli Evraklar:
- ÖSYM (YKS) Puan kartı
- ÖSYM yerleştirme belgesi
- Not Dökümü (Transcript)
- Geçerli Öğrenci Belgesi
- Disiplin cezası olmadığına dair belge
- KKTC ve TC dışındaki ülkelerden başvuranlar için Üniversite tanınırlık belgesi.
13- Lisansüstü programlara nasıl başvuru yapabilirim?
Lisansüstü programlara başvuru online sistem üzerinden yapılmaktadır. Aşağıdaki linki ziyaret ederek online sisteme ulaşabilir, gerekli belgeleri sisteme yükleyerek başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Değerlendirme yapıldıktan sonra sonuç yine aynı başvuru portalı üzerinden bildirilecektir.
14- Kayıt için gerekli evraklar nelerdir?
YKS ile Kayıt İçin Gerekli Belgeler
- 2024 YKS sonuç belgesinin internet çıktısı ve 4 adet fotokopisi
- Lise diplomasının aslı ve bu belgenin 6 adet fotokopisi,
- Nüfus cüzdanının 2 adet fotokopisi,
- 4 adet vesikalık resim,
- Dönemlik eğitim harcının tümünün veya ilk taksitin Doğu Akdeniz Üniversitesi banka hesabına yatırıldığına ilişkin banka dekontu.
DGS ile Kayıt İçin Gerekli Belgeler
- 2024 DGS sonuç belgesinin internet çıktısı ve 4 adet fotokopisi
- Ön lisans diplomasının aslı ve bu belgenin 6 adet fotokopisi,
- Orijinal Transkript (Not Dökümü).
- Nüfus cüzdanının 2 adet fotokopisi,
- 4 adet vesikalık resim,
- Dönemlik eğitim harcının tümünün veya ilk taksitin Doğu Akdeniz Üniversitesi banka hesabına yatırıldığına ilişkin banka dekontu.
15- Üniversitenizde KYK yurdu var mı? Nasıl kayıt yaptırabilirim?
Üniversitemiz kampüsü içerisinde iki tane KYK yurdu bulunmaktadır. Başvurunuzu KYK’nın web sayfası üzerinden yapmanız gerekmektedir.
16- Üniversitenizde Erasmus/değişim programı var mıdır?
Erasmus değişim programı, yükseköğretim kurumu öğrencilerinin bir akademik yıl içerisinde eğitimlerinin bir veya iki dönemini Avrupa Birliği üyesi bir ülkedeki anlaşmalı bir yükseköğretim kurumunda gerçekleştirmesidir.
Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin lisans öğrencileri için güçlü öğrenci değişim programları bulunuyor. Öğrenciler iş birliği içerisinde olduğumuz üniversiteden birinde bir veya iki akademik dönem değişim programına katılabilir, orada topladıkları kredileri DAÜ’deki eğitimlerine taşıyabilmektedirler. Üniversitemizin iş birliği içerisinde olduğu bir kuruma girileceği zaman öğrenciler ödemeyi üniversitemize yapaya devam edecektir.
Eğitimlerine farklı bir ülkede ve ortamda devam edebilme olanağının öğrenciler için akademik olarak çok çeşitli faydaları vardır. Bununla birlikte öğrenciler Kanada, ABD ve Avrupa genelinde bulunan anlaşmalı olduğumuz üniversitelerde zamanlarının bir kısmını geçirebilirler. Daha detaylı bilgi için lütfen öğrenci değişim web sayfasına https://studentexchange.emu.edu.tr/tr veya studentexchange@emu.edu.tr e-posta adresine başvurunuz.
17- Sınavdan ***.*** Puan aldım X bölüme yerleşebilir miyim?
Üniversitemize yerleştirmeler ÖSYM üzerinden yapılmaktadır. Puanlar her yıl öğrencilerin tercihlerine göre değişkenlik gösterdiğinden herhangi bir öngörüde bulunmak doğru olmayacaktır. ÖSYM tarafından alınan karar uyarınca Hukuk 125,000, Tıp 50,000, Diş Hekimliği 80,000, Eczacılık 100,000, Mimarlık 250,000, Mühendislik ve Öğretmenlik Programlarında 300,000 (Müzik Öğretmenliği için TYT 800.000 başarı sırası altında yerleştirme yapılmayacaktır.
18- **** programınızın kontenjanı nedir? Bilgi alabilir miyiz?
2024-2025 Akademik yılı için ÖSYM tarafından onaylanan kontenjan tablosuna aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
19- DGS ile üniversitenize gelmem durumunda kaç dersden muafiyet alabilirim?
DGS ile DAÜ’ye kayıt yaptıran öğrenciler genellikle en az bir yıla denk gelecek şekilde muafiyet alırlar. Muafiyetlerden fakülte kurulları yetkili olduğundan dolayı ders notları, kredileri ve içerikleri gibi bilgileri inceleyerek bir karara varırlar. Daha detaylı bilgi için ders içeriklerinizle birlikte not dökümünüzü bize ulaştırmanız gerekmektedir.
20- Mavi Diploma veriyor musunuz? YÖK onayınız var mı?
Doğu Akdeniz Üniversitesinin tüm bölümleri YÖK onaylıdır.
Mavi Diploma Yükseköğretim Kurumları tarafından diplomanın yanı sıra verilen tamamlayıcı ve açıklayıcı bir belgedir. Mavi Diploma, üniversite mezunlarının aldıkları eğitimin diğer ülke ve eğitim sistemlerinde tanıtılmasına yardımcı olmakta, aynı zamanda mezunun aldığı akademik derece, düzeyi, içeriği ve mesleki yetkinlikler hakkında detaylı bilgi vermektedir.
DAÜ'de Lizbon tanınırlılık konvansiyonundaki tanımına uygun olan bir diploma eki verilmektedir. Bu, AB ülkelerinde daha rahat anlaşılır olmasını sağlar.
21- Uzaktan eğitim hakkında bilgi alabilir miyim?
Üniversitemizde uzaktan eğitim veren sadece 3 tane yüksek lisans programı bulunmaktadır bunlar sırasıyla şöyledir; e-Bankacılık ve Finans Tezli Yüksek Lisans Programı, e-Bankacılık ve Finans Tezsiz Yüksek Lisans Programı ve e-Otel İşletmeciliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı. DAÜ uzaktan eğitim ile ilgili detaylı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Uzaktan eğitim için başvurular online sistem üzerinden yürütülmektedir. Aşağıdaki linki ziyaret ederek online yüksek lisans başvuru sistemine ulaşabilir, gerekli belgeleri sisteme yükleyerek başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Uzaktan Eğitim
http://emuonline.emu.edu.tr/WEBTR/genelbilgi.html
Yüksek Lisans başvuru sistemi
22- Özel öğrenci olarak gelebilir miyim? Ne kadar öderim? Herhangi bir burs veya indirimden yararlanabilir miyim?
TC Vatandaşları:
Özel Öğrenci statüsü ile sadece Yabancı Diller ve İngilizce Hazırlık Okuluna kayıt yaptırabilir burada 1 yıl boyunca eğitim alabilirisiniz. Bu statüdeki bir öğrenciye diploma veya unvan verilmez. Öğrenci İşleri Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve aldığı dersler ile bu derslerdeki başarısını gösteren bir belge verilir. Özel öğrenci olarak başvuranlardan en az lise diploması aranmaktadır.
Özel öğrenci statüsünde bulunan öğrenciler hiçbir burs veya indirimden yararlanamazlar.
KKTC Vatandaşları:
Özel Öğrenci statüsü ile kayıt yaptırabilir 1 yıl boyunca eğitim alabilirisiniz. Bu statüdeki bir öğrenciye diploma veya unvan verilmez. Öğrenci İşleri Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve aldığı dersler ile bu derslerdeki başarısını gösteren bir belge verilir. Özel öğrenci olarak başvuranlardan en az lise diploması aranmaktadır. 1. Yılın sonunda DAÜ Giriş ve Burs sınavına girerek ilgili bölüme kayıt hakkı kazanmanız beklenir.
Özel öğrenci statüsünde bulunan öğrenciler hiçbir burs veya indirimden yararlanamazlar. Özel öğrenci statüsünde kayıt yaptıran öğrenciler KKTC vatandaşları için belirlenmiş olan eğitim ücretini ödemekle yükümlü olurlar.
23- Çift-anadal hakkında bilgi alabilir miyim?
Bazı fakültelerimiz arasında, eğitimini başarı ile yürüten öğrenciler çift anadal yapılabiliyor. Çift anadal programı kontenjanları ve programa başvuru ve kabul koşulları, ilgili bölüm başkanlıklarının görüşü alınarak ilgili fakülte dekanlıklarınca ortaklaşa olarak, her akademik dönemde kayıtların ilk gününden en az 5 iş günü önce duyurulur. Çift anadal programına başvurular, kabul duyurusunu takip eden akademik dönem kayıtlarının son gününe kadar başvuru formu ve “Transcript” (karne) ile Öğrenci İşleri Müdürlüğü’ne yapılır. Çift Anadal Programına başvurusu kabul edilen öğrenciler, kayıtlı olduğu bölümün öğretim ücretinden ayrı olarak, İkinci anadal programından alacakları birinci anadal programı ile ortak olmayan her bir ders için o yıla ait belirlenen kredi başına ücreti öderler. Birinci Anadal programında “Doğu Akdeniz Üniversitesi Öğrenci Bursları Uygulama Yönetmeliği”’nde belirtilen burs veya indirimlerden yararlanan öğrenciler, ikinci anadal yaptıkları bölüm/programda da bu haklarından yararlanırlar. Bursluluk süresi birinci anadal mezuniyetinden sonra iki yarıyıldır.
Çift Anadal Programına başvurabilmesi için öğrencinin başvuru sırasında;
- Çift anadal programını oluşturan bölümlerden birinde en az bir dönem kayıtlı olması ve başvuru yaptığı dönemde kayıt yenilemiş olması,
- Birinci anadal programının en erken üçüncü döneminin başında en geç ise dört yıllık programlarda beşinci yarıyılın başında, beş yıllık programlarda yedinci yarıyılın başında, anadal ön lisans diploma programında en erken ikinci yarıyılın başında, en geç ise üçüncü yarıyılın başında olması,
- Başvurduğu döneme kadar birinci anadal programında aldığı tüm kredili dersleri en az D notu ile geçmiş olması,
- Genel not ortalamasının (CGPA) en az 3.00 ve anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sırası itibarıyla en üst %20’sinde olması gerekir. Ancak başarı sırası itibarıyla ilgili gerekli şartları sağlayamayan öğrencilerden çift anadal yapılacak programın ilgili yıldaki taban puanından az olmamak üzere puana sahip olanlar da çift anadal programına başvurabilir.
- Türkçe bölümde okuyup, İngilizce bölümlerde yan dal yapmak isteyen öğrencilerin, İngilizce Yeterlik Sınavına girerek başarılı olmaları veya İngilizce Yeterlik Sınavına eşdeğerliği kabul edilen Uluslararasıveya ulusal sınavlarda başarılı olduklarını belgelemeleri gerekir.
- Ana dili Türkçe olmayan yabancı uyruklu öğrenciler, Türkçe yürütülen programlarda yandal yapmak istedikleri taktirde, Türkçe bilgilerinin yeterli düzeyde olduğunu, konuyla ilgili kurumların/birimlerin Türkçe yeterlilik sınavlarına katılarak belgelendirmek zorundadırlar.
- Üniversitesinin özel yetenek gerektiren programlarına başvuran adayların, sözü edilen programlar tarafından yapılacak özel yetenek sınavlarına girip başarılı olmaları gerekir.
Daha detaylı bilgi için linki ziyaret edebilirsiniz. (http://mevzuat.emu.edu.tr/5-1-7Yonetmelik-CiftAnaDalProgramlari%20Kayit.htm )
ANADAL PROGRAMI | 2. DAL PROGRAMI |
---|---|
Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri | Yönetim Bilişim Sistemleri |
Endüstri Mühendisliği | İşletme |
Endüstri Mühendisliği | Makine Mühendisliği |
Makine Mühendisliği | Mekatronik Mühnedisliği |
Makine Mühendisliği | Endüstri Mühendisliği |
Mekatronik Mühnedisliği | Makine Mühendisliği |
Mekatronik Mühnedisliği | Elektrik ve Elektronik Mühendisliği |
Elektrik ve Elektronik Mühendisliği | Mekatronik Mühnedisliği |
Elektrik ve Elektronik Mühendisliği | Bilişim Sistemleri Mühendisliği |
Biyomedikal Mühendisliği | Elektrik ve Elektronik Mühendisliği |
Elektrik ve Elektronik Mühendisliği | Biyomedikal Mühendisliği |
Bilişim Sistemleri Mühendisliği | Elektrik ve Elektronik Mühendisliği |
Bilişim Sistemleri Mühendisliği | Bilgisayar Mühendisliği |
Bilgisayar Mühendisliği | Bilişim Sistemleri Mühendisliği |
Bilgisayar Mühendisliği | Yazılım Mühendisliği |
Yazılım Mühendisliği | Bilgisayar Mühendisliği |
Bankacılık ve Finans | Ekonomi |
Bankacılık ve Sigortacılık | Ekonomi |
İşletme | Ekonomi |
İnsan KaynaklarıYönetimi | Ekonomi |
UluslararasıFinans | Ekonomi |
Uluslararasıİlişkiler | Ekonomi |
UluslararasıTicaret Ve İşletmecilik | Ekonomi |
Pazarlama | Ekonomi |
Yönetim Bilişim Sistemleri | Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri |
Yönetim Bilişim Sistemleri | Ekonomi |
Finans ve Bankacılık | Aktüerya Bilimleri |
Siyaset Bilimi | Ekonomi |
Kamu Yönetimi | Ekonomi |
Ekonomi | Bankacılık ve Finans |
Ekonomi | UluslararasıFinans |
Matematik ve Bilgisayar Bilimleri | Aktüerya Bilimleri |
Matematik ve Bilgisayar Bilimleri | Fizik |
Matematik ve Bilgisayar Bilimleri | İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri |
İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri | Matematik ve Bilgisayar Bilimleri |
İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri | Aktüerya Bilimleri |
Moleküler Biyoloji ve Genetik | Kimya |
Kimya | Fizik |
Fizik | Kimya |
Fizik | Matematik ve Bilgisayar Bilimleri |
Aktüerya Bilimleri | Matematik ve Bilgisayar Bilimleri |
Aktüerya Bilimleri | İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri |
Aktüerya Bilimleri | Finans ve Bankacılık |
Mimarlik | İç Mimarlık |
İç Mimarlik | Mimarlık (Mimarlık Başarı Sırası Koşulunu Mutlaka Sağlaması Gerekmektedir) |
24- Yandal hakkında bilgi alabilir miyim?
Anadal lisans ön lisans programlarını başarı ile yürüten öğrenciler ilgi duydukları başka bir alanda eğitim görebilmektedir. Yandal Programına başvurusu kabul edilen öğrenciler, kayıtlı olduğu bölümün öğretim ücretinden ayrı olarak, yan dalda alacakları anadal programı ile ortak olmayan her bir ders için o yıla ait belirlenen kredi başına ücreti öderler. Anadal programında “Doğu Akdeniz Üniversitesi Öğrenci Bursları Uygulama Yönetmeliği”nde belirtilen burs veya indirimlerden yararlanan öğrenciler, yandal yaptıkları bölüm/programda da bu haklarından yararlanırlar. Bursluluk süresi anadal mezuniyetinden sonra bir yarıyıldır. Yandal programı en az 18 krediden oluşur.
Yandal Programına Başvuru, Kabul ve Kayıt Koşulları
- İlgili bölüm her dönem başında kontenjanları belirterek yandal programlarını duyurur.
- Yandal programına başvurular Üniversite Senatosu'nca belirlenen tarihte, başvuru formu ve resmi not belgesi ile Öğrenci İşleri Müdürlüğüne yapılır.
- Öğrencinin yandal programına başvurabilmesi için başvuru sırasındaki genel not ortalamasının en az 2.50 olması ve başvurduğu yarıyıla kadar aldığı lisans programındaki tüm kredili dersleri başarıyla tamamlamış olması gerekir.
- Öğrenci, duyurulmuş olan yandal programına anadal lisans programının en erken 3. fiili döneminin başında, en geç altıncı yarıyılın başında başvurabilir.
- Türkçe bölümde okuyup, İngilizce bölümlerde yan dal yapmak isteyen öğrencilerin, İngilizce Yeterlik Sınavına girerek başarılı olmaları veya İngilizce Yeterlik Sınavına eşdeğerliği kabul edilen Uluslararasıveya ulusal sınavlarda başarılı olduklarını belgelemeleri gerekir.
- Ana dili Türkçe olmayan yabancı uyruklu öğrenciler, Türkçe yürütülen programlarda yandal yapmak istedikleri taktirde, Türkçe bilgilerinin yeterli düzeyde olduğunu, konuyla ilgili kurumların/birimlerin Türkçe yeterlilik sınavlarına katılarak belgelendirmek zorundadırlar.
- Üniversitesinin özel yetenek gerektiren programlarına başvuran adayların, sözü edilen programlar tarafından yapılacak özel yetenek sınavlarına girip başarılı olmaları gerekir.
- Gerekli koşullarını sağlayan başvurular Öğrenci İşleri Müdürlüğünce işleme konulur.
- Kabul işlemi başvurulan bölümün önerisi ve ilgili Fakülte Kurulu kararıyla tamamlanır.
- Bir öğrenci aynı anda birden fazla yandal programına ya da hem bir çift anadal hem de bir yandal programına kayıt yaptıramaz.
Daha detaylı bilgi için linki ziyaret edebilirsiniz. (http://mevzuat.emu.edu.tr/5-1-8Yonetmelik-YandalProgram%C4%B1.htm )
YANDAL PROGRAMI | KİMLER KABUL EDİLİR |
---|---|
Hukuk | Tüm Fakülteler |
Ekonomi | Tüm Fakülteler |
Bankacılık ve Finans | Tüm Fakülteler |
UluslararasıFinans | Tüm Fakülteler |
İşletme | İşletme ve Ekonomi Fakültesi Dışındaki Tüm Fakülteler (Fakülte Dışı) |
Ekonomi/ Bankacılık ve Finans/ Bankacılık Ve Sigortacılık/ Uluslararasıİlişkiler/ Siyaset Bilimi/ Kamu Yönetimi/ Avrupa Birliği İlişkileri (Fakülte İçi) | |
Uluslararası Ticaret Ve İşletmecilik | İşletme ve Ekonomi Fakültesi Dışındaki Tüm Fakülteler (Fakülte Dışı) |
Ekonomi/ Bankacılık ve Finans/ UluslararasıFinans/ İşletme/ İnsan KaynaklarıYönetimi/ Pazarlama/ Bankacılık ve Sigortacılık/ Uluslararası İlişkiler/ Siyaset Bilimi/ Kamu Yönetimi/ Avrupa Birliği İlişkileri (Fakülte İçi) | |
Uluslararsı Ticaret ve İşletmecilik (Türkçe) | İşletme (Türkçe) |
İnsan KaynaklarıYönetimi | İşletme ve Ekonomi Fakültesi Dışındaki Tüm Fakülteler (Fakülte Dışı) |
Ekonomi/ Bankacılık ve Finans/ UluslararasıFinans/ İşletme/ Pazarlama/ Bankacılık ve Sigortacılık/ Uluslararası İlişkiler/ Siyaset Bilimi/ Kamu Yönetimi/ Avrupa Birliği İlişkileri (Fakülte İçi) | |
Pazarlama | İşletme ve Ekonomi Fakültesi Dışındaki Tüm Fakülteler (Fakülte Dışı) |
Ekonomi/ Bankacılık ve Finans/ UluslararasıFinans/ İşletme/ İnsan KaynaklarıYönetimi/ Bankacılık ve Sigortacılık/ Uluslararası İlişkiler/ Siyaset Bilimi/ Kamu Yönetimi/ Avrupa Birliği İlişkileri (Fakülte İçi) | |
Uluslararası İlişkiler | Tüm Fakülteler |
Moleküler Biyoloji ve Genetik | Mühendislik Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Tıp Fakültesi, Sağlik Bilimleri Fakültesi, Psikoloji, Matematik Ve Bilgisayar Bilimleri |
Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri | Siyaset Bilimi/ Kamu Yönetimi/ İşletme/ Ekonomi/ Uluslararası İlişkiler /Bankacılık ve Finans |
Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik/ Pazarlama/ İnsan Kaynakları Yönetimi/ Uluslararası Finans/ Bankacılık ve Sigortacılık/ Yönetim Bilişim Sistemleri | |
Radyo-Tv ve Sinema (İngilizce) | Tüm Fakülteler |
Radyo-Tv ve Sinema (Türkçe) | Tüm Fakülteler |
Halkla İlişkiler ve Reklamcılık (İngilizce) | Tüm Fakülteler |
Halkla İlişkiler ve Reklamcılık (Türkçe) | Tüm Fakülteler |
Gazetecilik (Türkçe) | Tüm Fakülteler |
Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarimi | Tüm Fakülteler |
Matematik ve Bilgisayar Bilimleri | Ekonomi, Mühendislik Fakültesi |
25- 2024-2025 Akademik Yılında yeni açılan ön lisans ve lisans programları nelerdir?
2024-25 Akademik yılında yeni açılan bölüm bulunmamaktadır.
26- Sınavsız girebilir miyim?
TC uyruklu öğrencilerin yerleştirmeleri ÖSYM üzerinden yapılmaktadır. Dolayısıyla sınava girerek tercih etmeniz ve ÖSYM tarafından yerleştirilmeniz gerekiyor. Puansız olarak sadece özel öğrenci statüsünde kayıt yaptırılabilmektedir. Özel Öğrenci statüsü ile sadece Yabancı Diller ve İngilizce Hazırlık Okuluna kayıt yaptırabilir burada 1 yıl boyunca eğitim alabilirisiniz. Bu statüdeki bir öğrenciye diploma veya unvan verilmez. Öğrenci İşleri Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve aldığı dersler ile bu derslerdeki başarısını gösteren bir belge verilir. Özel öğrenci olarak başvuranlardan en az lise diploması aranmaktadır. Özel öğrenci statüsünde bulunan öğrenciler hiçbir burs veya indirimden yararlanamazlar.
2 yıllık ön lisans programlarını tercih edebilmek için TYT puanının hesaplanmış olması gerekir. Yani ÖN LİSANS programlarını tercih edebilecekleri puan türü TYT’dir.
Özel yetenek gerektiren ögretmenlik programlarına ön kayıt yapabilmek için TYT başarı sıralamasımın en düşük 800 bininci olması gerekir. Sonrasında ise belirlenen tarihlerde yetenek sınavına girerek burada gösterilen başarı doğrultusunda kayıt hakkı kazanılabilir.