Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), Mimarlık Fakültesi, İç Mimarlık Bölümü’nde, Mezuniyet Projesi kapsamında, Doç. Dr. Kağan Günçe, Yrd. Doç. Dr. Kamil Güley, Yrd. Doç. Dr. Afet Çeliker yürütücülüğünde, “Tasarım Atölyesi” konusu ele alındı.
Bu çerçevede, tasarım atölyelerinin bugünkü çağdaş konsepti, daha cazip ve büyüleyici bir çalışma imkanı sağlamaktadır. Tasarım atölyeleri yalnızca gün içinde ders yapmak için kullanılan mekanların ötesinde, tasarımcı ve tasarımcı adaylarının gece kullanımlarına da olanak sağlayacak mekanlar olmalıdırlar. Dolayısıyla, 24 saat kullanım için gerekli olanakları mekansal ve fonksiyonel olarak karşılamalıdırlar. “Tasarım Atölyesi” kavramı ile anlatılmaya çalışılan, seçilen tema ve karakteri doğrultusunda farklı tasarımcı gruplarına (mutfak sanatları / grafik tasarım / mimarlık / iç mimarlık / görsel iletişim tasarımı vs.) hizmet verebilen entellektüel ortamı ve atmosferi sağlayan mekanlardır. Bu bağlamda, toplantılar, sosyalleşme ve etkileşimler; öğrenme, kavrama, anlama ve yaratma; konsantrasyon; derin düşünce; kültürel ve entelektüel deneyimleme; ve çalışma, eleştirel bakış geliştirme imkanlarını sağlayan mekanlar tasarlanmıştır.
Mezuniyet öğrencilerinin, tasarım sürecini verimli ve zengin bir şekilde tamamlamaları için İstanbul’a teknik gezi düzenlenmiştir. Bu teknik gezi kapsamında, tasarım atölyelerinin en iyileri, sergi ve teşhir mekanları gibi projeye katkı sağlayacak iyi örnekler deneyimlenmiştir.
Mezuniyet Projesi Değerlendirmesi ise özel bir etkinlik programı şeklinde, tasarlanan atölyelerde, planlanmıştır. Bu değerlendirme DAÜ İç Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Uğur Ulaş Dağlı başkanlığında sürdürülmüştür. DAÜ İç Mimarlık Bölümü tarafından bir gelenek haline getirilen bu etkinliğin en önemli parçası, Türkiye veya mevcut profesyonel ortamlarda, başarılı uygulamalarıyla ismini duyuran kişileri davet etmesidir. Bu yıl, bu çerçevede, konuk olarak Kenan Pençe katılım sağlamıştır. Türkiye’nin önde gelen tasarımcılarından birisi olan Kenan Pençe’nin gerek değerlendirme süreci boyunca öğrencilere vermiş olduğu geri dönüşler gerek tecrübelerinin yansıması olarak gösterdiği projeleri, öğrenciler ve tüm katılımcılar için son derece faydalı olmuştur. Bu program kapsamında, Misafir Jüri Üyesi Kenan Pençe’den öğrencilerin başlayacakları profesyonel yaşamlarına ışık tutacak nitelikte, ‘Son Ders’ adlı bir söyleşi de gerçekleştirilmiştir.
Gerek tasarım kalitesi gerek sunum kalitesi açısından son derece başarılı bir şekilde tamamlanan Mezuniyet Projesi, DAÜ Mimarlık Fakültesi, İç Mimarlık Bölümü’nde sergilenmiştir. Yeni teknolojiyi, animasyon-video ve üç boyutlu çizimlerin yaygın ve doğru bir şekilde kullanımı, Mezuniyet Projesi’nin kalitesine damga vurmuştur.