Doğu Akdeniz Üniversitesi Kıbrıs Araştırmaları Merkezi (DAÜ – KAM) tarafından düzenlenen 8. İz Bırakmış Kıbrıslı Türkler Sempozyumu ve Fotoğraf Sergisi 25 Kasım 2016 Cuma günü, Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı’nda, saat 09.30’da gerçekleştirilen açılış töreni ile başladı. İki yılda bir düzenlenmekte olan söz konusu sempozyumda 1940 - 1965 yılları arasında Kıbrıs Türk fotoğraf sanatında iz bırakan Foto Deanna, Foto Kervan, Foto Atlas, Foto Ümit ve Foto Şık konu başlıkları adı altında sunumlar gerçekleştirildi.
Açılışta konuşan DAÜ-KAM Başkanı Prof. Dr. Naciye Doratlı, İz Bırakmış Kıbrıslı Türkler Sempozyumu’nda her zaman hayatta olmayan ve iz bırakan Kıbrıslı Türklerin konu edildiğini dile getirerek, bu yıl ilk kez hayatta olanların konu edildiğini bildirdi. Sempozyum konusunun son derece önemli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Doratlı, yeni nesile ışık tutacak bilgilerin paylaşılarak arşivleneceğini aktardı. DAÜ-KAM olarak en önemli misyonlarının Kıbrıs ile ilgili her türlü konuda araştırma yaparak kayıt altına alınmasının sağlanması olduğunu aktaran Prof. Dr. Doratlı, katılımlarından dolayı herkese teşekkürlerini iletti.
DAÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Osam gerçekleştirdiği konuşmasında konu sanatçıların yıllar boyu birçok önemli tarihi olaya şahitlik ettiklerini dile getirerek, Kıbrıs Türk toplumunda iz bırakmış kişilerin bugün burada olmasından dolayı mutluluk duyduğunu aktardı. Son derece değerli olan şahsiyetlerin hayatta oldukları süre içerinde değerlerinin bilinmesinin ve onlarla bir araya gelmenin önemli olduğunu aktaran Prof. Dr. Osam, DAÜ-KAM’ın üstlenmiş olduğu görevin önemli olduğunun altını çizdi.
Açılış konuşmalarının ardından sempozyum konu sanatçıların çekmiş oldukları fotoğrafların yer aldığı fotoğraf sergisi açılışı gerçekleştirildi. Sempozyum açılış törenine Gazimağusa Kaymakamı Dürdane Acı, DAÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cem Tanova ve Prof. Dr. Hüseyin Özkaramanlı ile Fakülte Dekan ve Öğretim Üyeleri de katıldı.
Toplamda 3 oturum şeklinde gerçekleştirilen sempozyumun ilk oturumunda araştırmacı yazar Kadir Kaba tarafından “Kıbrıs Türk Fotoğrafının ‘Altın Çağı’ 1948-1974”, Kıbrıs Türk Fotoğraf Derneği (FODER) Yönetim Kurulu Üyesi ve Eczacı Dr. Ayşe Gökyiğit tarafından “Fotoğraf Bir Yolculuk’tur Foto Deanna” ve YDÜ Radyo, Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı Doç. Dr. Fevzi Kasap ve Çağlayan Dursun tarafından “Kıbrıs Türk Fotoğrafçılığı’nda Foto Şık” konulu sunumlar gerçekleştirildi.
İkinci oturum Dr. Ayşe Gökyiğit’in “Fotoğrafa Adanan Bir Ömür Foto Şık”, Kıbrıs Amerikan Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ulvi Keser ve Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Kübra Müezzinoğlu’nun“Bilinmeyen Yönleriyle Foto Şık ve İlginç Özellikleri”, fotoğrafçı Buket Özatay’ın “Fotoğrafla 69 Yıl Faik Atlas” konularındaki sunumları ile devam etti.
Üçüncü oturumda ise DAÜ – KAM Görsel Sanatlar Arşiv Projesi Sorumlusu Zehra Şonya ve araştırmacı yazar Kadir Kaba “Ümit Ali (Esinler): 75 Yıllık Öykü”, YDÜ Kültür Merkezi Yönetmeni ve fotoğrafçı Ceyhan Özyıldız “Kıbrıs Türk Fotoğraf Tarihinde 1950’li Yıllardan 2000’li Yıllara Kadar İzi Sürülebilen Stüdyo Fotoğrafçısı, Ümit Ali Esinler’in (Foto Ümit) Sosyo-Politik Eleştiri Fotoğraflarının Analizi”, araştırmacı yazar Hüseyin Kaba tarafından“Zeki Kervan” konulu sunumlar gerçekleştirildi. Toplamda 9 sunumun yer aldığı sempozyum kapanış ve değerlendirme oturumlarının ardından sona erdi.