Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Turizm Fakültesi ile Sosyal ve Kültürel Aktiviteler Müdürlüğü’ne bağlı Gastronomi Kulübü iş birliğinde, 10 Kasım Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü anma etkinlikleri kapsamında, DAÜ Turizm Fakültesi Tower Eğitim ve Uygulama Restoranı’nda Atatürk’ün sevdiği yemeklerden oluşan bir davet gerçekleştirildi. Söz konusu etkinliğe DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu Başkanı (VYK) Dr. Erdal Özcenk ile DAÜ Rektörü Prof. Dr. Aykut Hocanın, VYK Üyeleri, Rektör Yardımcıları, Dekanlar, Müdürler, Atatürk Araştırmaları ve Uygulama Merkezi (ATAUM) Başkanı ve Öğretim Üyeleri katıldı.
DAÜ ATAUM Başkanı Yrd. Doç. Dr. Turgay Bülent Göktürk, yaptığı konuşmada Ulu Önder Atatürk’ü DAÜ’de değişik etkinlikler ile andıklarını belirterek, Atatürk’ün söylediği “En Kıymetli Eserimdir” dediği Cumhuriyeti gençlere emanet ettiğini ve bugün gençlerin yaptığı yemekler ile Ata’yı andıklarını ifade etti. Önemli olan noktanın Ata’yı anlamak olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Göktürk, onun fikir ve düşüncelerini gençlere doğru bir şekilde aktarmanın son derece önemli olduğuna dikkat çekti. Yrd. Doç. Dr. Göktürk, gençlerin Atatürk ilke ve inkılaplarını doğru şekilde öğrenerek gelecek nesillere doğru aktarmaları için ellerinden gelen her şeyi yapmaya devam edeceklerini de vurguladı.
DAÜ Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. M. Güven Ardahan, Mustafa Kemal Atatürk’ü hasret ve özlemle andıklarını belirterek, Turizm Fakültesi olarak Atatürk’ün anılarını yaşatmak adına DAÜ Gastronomi Kulübü’nün emekleri ile Atatürk’ün sevdiği yemekleri hazırladıklarını vurguladı. Yrd. Doç. Dr. Ardahan, söz konusu etkinlik ile dönemin zor koşullarında Ata’nın önce askerinin sonra da kendisinin karnını basit yemeklerle doyurduğunu gözlemlediklerini bildirdi.
DAÜ Rektörü Prof. Dr. Aykut Hocanın, Mustafa Kemal Atatürk’ün 84. ölüm yıl dönümünü anmak için bir araya gelindiğini belirterek, söz konusu etkinlikte Atatürk’ün sevdiği yemekleri tattıklarını, sevdiği müziği dinlediklerini ve zeybek dans gösterisini izlediklerini vurguladı. Atatürk’ün yaşadığı zorluklar içerisinde onun gibi hissetmek ve düşünmek açısından etkinliğin vesile olduğunu aktaran Prof. Dr. Hocanın, Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasına koyduğu katkılarla Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanının Türk Halkı’na en büyük mirası olduğunu aktardı. Prof. Dr. Hocanın, “DAÜ olarak Atatürk’ün gösterdiği ilim irfan yolunda kendimizi geliştirmeye devam ederek çağdaş, yenilikçi, demokratik ve barışçıl etkinlikler için çalışmayı sürdüreceğiz.” şeklinde konuştu.
Etkinlikte konuşan DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu Başkanı Dr. Erdal Özcenk, Mustafa Kemal Atatürk’ü anmak için bir araya gelindiğini belirterek sevdiği yemeklerin yapılmasında emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.
Etkinlik kapsamında Gastronomi ve Mutfak Sanatları öğrencilerinden oluşan Gastronomi Kulübü ekibinin, hocaları ile birlikte hazırladıkları menü fava, beyaz peynir, beyaz leblebi, kavun, yoğurt, marul salatası, etli bamya, yağlı fasulye, hünkar beğendi, tavuklu pirinç pilavı, tereyağlı pirinç pilavı, su böreği, Selanik böreği, ayran, limonata, nar şerbeti ve irmik helvasından oluştu. Davette, Atatürkçü Düşünce Kulübü tarafından katılımcılara Atatürk’ün beslenme alışkanlığı, yediği ve sevdiği yemeklerin hikayesi de anlatıldı.