İçeriğe git

Günay Güzelgün Sergisi

Başlangıç:
Bitiş:
Yer:
Rüstem Kitapevi

Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin (DAÜ) Rüstem Kitabevi ile sürdürdüğü ortak sanat etkinlikleri kapsamında, Günay Güzelgün’ün “Gönül Gözü” isimli ikinci sergisi Rüstem Kitabevi’nde 9 Kasım 2020 Pazartesi günü, saat 18:30’da, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar arafından açılacak. Sergide sanatçının 80’e yakın suluboya ve pastel işleri yer alacak. Bu çalışmalar ilk sergi gibi çoğunlukla sanatçının günlüğünden, kendi için boyadığı, renklerle denemeler yaptığı, araştırdığı ve kendini özgür bıraktığı serbest çalışmalardan oluşuyor. Sergi 9-21 Kasım 2020 tarihlerinde, Pazar günü hariç, 10:00 -18:00 saatleri arasında ziyarete açık olacak.  

Eserlerin Hikayesi

Daha çok sanatçının bilinmeyen yönlerinin ortaya çıkarılmaya çalışıldığı sergide, Güzelgün’ün bilinen insan merkezli çalışmalarına karşın, doğaya yönelen eserleri yer alıyor. Söz konusu eserlerde insan merkezli bir anlayıştan sıyrılan sanatçı, gündelik yaşamın ve doğanın içinde yer alan insanı ve bunlara eşlik eden hayvanları konu edinerek; çevreyle, hayatla ve evrenle bir hesaplaşmaya girişiyor. Onun çalışmalarında insan, ayrıcalıklı bir yapıya ve öneme sahip değildir. Doğa içinde yer alır ve diğer varlıklar gibi onun bir parçasıdır. İnsan onun eserlerinde doğa ve çevre ile anlam kazanır ve hayat bulur.

“Bakan ve Görmesini Bilen Gönüller İçin”

Sergiye ilişkin açıklamalarda bulunan DAÜ Sanat Koordinatörü ve Sergi Küratörü Zehra Şonya, “Güzelgün’ün resimlerinde rengi baskın ve çığırtkan bir şekilde kullandığı ve bu nedenle renkçi bir anlayışa sahip olduğu söylenebilir. Önceleri canlı renkleri bloklar halinde düz yüzeylere uygulayan sanatçı, daha ileriki dönemlerde hızlı ve kopuk fırça vuruşlarıyla, lekeler ve noktalarla izlenimci bir tarza, fakat renklerle yarattığı duygu yoğunluğu nedeni ile de dışavurumcu bir etkiye doğru ilerliyor” diye konuştu. 

Güzelgün’ün resimlerinin zorlamasız ve yapmacıksız bir iç yapıdan, çocuksu ve saf bir dünyadan ve de her an patlamaya hazır olan bir duygu yoğunluğu ve enerji halinden çıkarak karşımızda belirdiğine dikkat çeken Şonya, “Eserleri kendini tam olarak ele vermese de bakan gözün hissedeceği bu özellikler, Günay’ın renkli dünyasında bir yer bulmamıza ve çoğu zaman gülümsememize neden oluyor.  Diyebiliriz ki yaşamın kendisi Günay’ın renkli dünyasında gönül gözü ile yeniden yaratılıyor ve dikkatimize sunuluyor. Bakan ve görmesini bilen gönüller için” dedi. 

Günay Güzelgün Kimdir?

1944 yılında Kıbrıs’ın Luricina köyünde doğdu. 1968’de Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim – İş Bölümü’nden mezun oldu. İskele’ye yerleşti ve uzun yıllar öğretmen olarak çeşitli görevlerde bulundu. 1982- 1999 yılları arasında birçok karma sergiye katılan sanatçının eserleri ile ilgili ilk kişisel sergisi DAÜ-Rüstem Kitapevi projeleri kapsamında Ocak 2020’de açıldı. Ayrıca fotoğraf ile de uğraşan sanatçının bu konuda açtığı bir kişisel sergisi de bulunmaktadır. Güzelgün halen İskele’de yaşamakta ve çalışmalarını sürdürmektedir. 

İlgili Yazılar