Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Fen ve Edebiyat Fakültesi, Fizik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. İzzet Sakallı ile Fizik Bölümü doktora öğrencisi Ali Övgün’ün yaptığı “Spin-2 Parçacıkların Karadeliklerden Işıması (Black Hole Radiation Of Massive Spin-2 Particles)” konulu son çalışması Springer yayınevi çatısı altında bulunan “The European Journal of Physics Plus (http://epjplus.epj.org/)” (SCI-1.377 Impact Factor) dergisi tarafından kabul edildi. Söz konusu çalışma ile yerçekiminin kaynağı olduğu varsayılan “kütleli graviton” parçacıklarının da Hawking radyasyonu yapabileceğini teorik olarak gösterildi.
Matematiksel fiziğin en güzel örneklerinden biri olmaya aday olan makale, makalelerin paylaşıldığı ve bir makalenin kalitesine göre yazara puan veren bağımsız kuruluş Researchgate (www.researchgate.net) tarafından Kıbrıs genelinde en çok okunan makale olarak seçildi. Konu bazında ise Matematiksel Fizik, Kozmoloji ve Astrofizik alanlarında 16-22 Mayıs haftasında 3000’nin üzerinde okunma sayısı ile Dünyada en çok okunan makale olarak seçildi.
41 yıl kadar önce günümüzün en önemli bilim insanlarından biri olan Stephen Hawking, kuantum mekaniği ile Einstein’ın genel relativite teorilerini büyük bir ustalıkla birleştirimesi sonucu, sonsuz denebilecek büyüklükteki kütle çekim kuvveti sayesinde evrendeki herşeyi yutabilen karadeliklerin aslında düşünüldüğü kadar “siyah” olmayabileceğini, onun yerine “gri” olabileceklerini teorik olarak ispat etmiştir. Hawking’in yaptığı fizik hesapları, karadeliğin olay ufku etrafındaki vakumun içerisindeki parçacık--anti-parçacık çiftlerinin kuantum dalgalanmaları sayesinde ayrışıp anti-parçacıkların karadelik içerisine düşerken, normal parçacıkların karadeliklerin çekim alanından kurtulabilecek kadar çok uzağa (yani bir gözlemciye veya “bize”kadar) kaçabileceğini göstermekteydi. Gözlemci kendisine gelen bu parçacıkları “ısıl radyasyon (ışınım) yani Hawking radyasyonu” olarak algılaycaktır. Bu arada karadelik içerisine düşen negatif kütleli anti-parçacıklar ise zaman içerisinde karadeliğin kütlesini azaltarak, en sonunda karadeliği buharlaştırıp yok edebileceklerdi.
Bu ışınımın karadeliğin kendisinden olmaması nedeniyle bilim insanları bir karadeliğin yok olması durumunda karadeliğin içindeki bilginin ne olduğu sorusunun cevabını halen tartışmaktadırlar. Çünkü eğer bilgi geri döndürülemez şekilde kaybediliyorsa bu durumda kuantum mekaniği yasaları ihlal edilecekti. Bu problem “karadelik bilgi paradoksu” olarak bilinmektedir.