Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Hücre Kültürü Araştırma Laboratuvarı’nı hayata geçirdi. DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nahide Gökçora konu ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Bir süredir hazırlık çalışmalarına devam edilen hücre kültürü laboratuvarı 2017 Aralık ayında Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi bünyesinde çalışmalara başladı. Laboratuvar çalışmaları öncelikle; kronik myeloid lösemi (CML) (kan kanseri), K562 kanser hücrelerinin çoğaltılmasıyla başladı. İlk etapta geniş bir hücre koleksiyonu oluşturulması hedeflenen laboratuvarda bu amaçla farklı kanser hücrelerinin çoğaltılması ile ilgili çalışmalar hız kazanmıştır. Yapılması planlanan birçok proje, içinde bulunduğumuz öğretim yılı ve önümüzdeki akademik dönemlerde hayata geçirilecektir. Laboratuvar kapsamında temel gereçlerle kurulum tamamlanmış ve ileri çalışmalar için gerekli olan cihazların tedarik edilmesi konusunda görüşmeler devam etmektedir. Üretkenliğin ve bilimsel çalışma azminin meyvelerini yakın zamanda toplamayı hedefleyen Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi, yakın gelecekte farklı disiplinlere ait araştırma laboratuvarlarının da hayata geçirileceğinin sinyallerini vermiştir”.
Öte yandan Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Multidisipliner Laboratuvar Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Mümtaz Güran yaptığı açıklamada “Yılların geçmesi ile gelişimine devam eden Fakültemiz, yeni katılan öğretim üyeleri ile araştırma alanında da gelişmeyi sürdürmektedir. Bu bağlamda geliştirmeye çalıştığımız laboratuvarlarda hücre kültürü araştırmaları başlamış, ayrıca mevcut laboratuvarlarımızın da altyapısı araştırma odaklı ekleme ve yenilemelerle geliştirilmektedir. Gelecekte tüm tıbbi araştırmalarda kullanılması mümkün olacak bir multi-disipliner araştırma laboratuvarı için yapı ve donanım geliştirme çalışmalarımız devam etmektedir.”dedi.
Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ergül Mutlu Altundağ ise konu ile ilgili yaptığı açıklamada “’Hücre kültürü araştırma laboratuvarı, çeşitli hücrelerin in vitro kültürlerini yaparak kanser ve kök hücre gibi konularda hücre içi ile hücreler arası biyokimyasal olayların moleküler düzeyde incelenebilmesi için kurulmuştur. Hücre kültürü laboratuvarımızda; kanser araştırmaları (in vitro toksikoloji), hücre genetiği, biyokimyasal, moleküler biyolojik çalışmaların gerçekleştirilmesi öncelikli olarak hedeflenmektedir. Ek olarak da çeşitli hastalıkların moleküler mekanizmalarının araştırılması ve kök hücre tedavileri ile ilgili araştırmalar yapmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
Tıbbi Biyokimya Öğretim Görevlisi Duygu Gençalp “Büyük emeklerle hayata geçirdiğimiz hücre kültürü laboratuvarı Tıp Fakültesi ailesi olarak bizleri heyecanlandırmaktadır. Şu anda kültür çalışmalarının temelini oluşturmak üzere aktif olarak çeşitli hücre hatlarının üretimine başlamış bulunmaktayız. Zaman içerisinde gerçekleştirmeyi planladığımız ‘hücre kültürü ve moleküler tıp’ alanındaki projeler ile bilim dünyasına katkı yapmayı, yeni bilgilere ışık tutmayı hedefliyoruz” açıklamalarını yaptı.