Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Atatürk Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM) tarafından 18 Mart 2019 Pazartesi günü, saat 14:30’da, Mustafa Afşin Ersoy Salonu’nda düzenlenen, “18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma” isimli panel ile Çanakkale şehitleri anıldı. Öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği panelde DAÜ ATAUM Başkanı Yrd. Doç. Dr. Turgay Bülent Göktürk, DAÜ ATAUM Yönetim Kurulu Üyesi ve DAÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut Turhan ve DAÜ ATAUM Öğretim Görevlisi Süheyla Göktürk birer konuşma gerçekleştirdi.
“Çanakkale Savaşı İyi İncelenmelidir”
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından, DAÜ ATAUM Başkanı Yrd. Doç. Dr. Turgay Bülent Göktürk, “Siyasi ve Askeri Yönüyle Çanakkale” konulu sunum gerçekleştirdi. Yrd. Doç. Dr. Göktürk konuşmasında, tarihini bilmeyenlerin coğrafyalarını başkalarının çizeceği gerçeğini bilerek, Türkiye Cumhuriyeti’nin önsözü niteliğinde olan Çanakkale Savaşı’nın iyi incelenmesi ve bundan gerekli derslerin çıkarılması gerektiğini belirtti. Milli mücadelenin ilk kıvılcımlarının başladığı Çanakkale muharebelerinin, bilimsel belgelere dayalı ve objektif bir şekilde araştırılarak gelecek nesillere aktarılmasının önemine vurgu yaptı. Çanakkale Zaferi’nin aynı zamanda Türk askerinin direnme gücünün, fedakarlık ruhunun, millet ve vatan sevgisinin bir abidesi olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Göktürk, Türk Ordusu’nun dünyanın en donanımlı orduları karşısında elde ettiği bu başarının bir değer ölçüsü olduğunu ifade etti. Yrd. Doç. Dr. Göktürk, Çanakkale Savaşı’nın, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük bir asker ve devlet adamı olarak doğmasını ve bir dünya lideri olarak saygı kazanmasını sağladığını belirtti.
Savaşla İlgili Bilinmeyenler Anlatıldı
“General Hamilton’un Çanakkale’de Uğradığı Düş Kırıklığı” konulu bir sunum gerçekleştiren DAÜ ATAUM Yönetim Kurulu Üyesi ve DAÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut Turhan katılımcılara, Çanakkale Savaşı esnasında düşman birliklerinin yaşadığı hayal kırıklıklarından bahsetti. Prof. Dr. Turhan, Çanakkale Savaşı’nda çok az kişi tarafından bilinen olaylar hakkında bilgi verdi.
Panelin son konuşmacısı olan DAÜ ATAUM Öğretim Görevlisi Süheyla Göktürk ise, “Çanakkale’de Bir Lider Doğuyor: Mustafa Kemal” konulu bir sunum yaptı. Sunumunu, Genelkurmay Başkanlığı arşivinde birçoğunu daha önce hiç görmediğimiz Çanakkale resimleri eşliğinde yapan Süheyla Göktürk; 1. Dünya Savaşı başladığında Bulgaristan Sofya’da “Askeri Ataşe” olan Mustafa Kemal’in vatan ve milletine borcunu ödemek için adeta gönüllü olarak Çanakkale Savaşlarına katıldığını vurguladı. Savaş öncesinde Osmanlı ordusunun başındaki Alman General Liman Von Sanders Paşa’nın Çanakkale’ye yapılacak olan İngiliz çıkarmasının Saroz Körfezi ve özellikle Bolayır’dan yapılacağını düşündüğünü ifade eden Göktürk, ancak Yedek Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal’in söz konusu çıkarmanın Anafartalar Bölgesi’nden; Alçıtepe ve Kocaçimen’den yapılacağını belirttiğini ve gelişmelerin Mustafa Kemal’i haklı çıkarttığını anlattı.
Türk Milleti’nin 200 Yıldır Hasret Kaldığı Zafer
Türk Askeri’nin Çanakkale Savaşlarında cesurca çarpışmasının ardından, 19-20 Aralık 1915’te İngilizlerin Çanakkale’deki siperleri boşaltarak çekilmeye başladığını belirten Göktürk, “Mustafa Kemal, Çanakkale Savaşlarındaki tüm planlarını, kararlarını, emirlerini, başarılarını, yaşanan sıkıntıları ve çelik iradesini ‘Anafartalar Muharebelerine Ait Tarihçe’ ve ‘Arıburnu Muharebeleri Raporu’ adlı anılarından belgeleriyle ve bütün ayrıntılarıyla anlatmıştır. Mustafa Kemal’in anlattıklarını Çanakkale Savaşlarına katılan diğer komutanların anıları ile devlet arşivindeki Çanakkale Savaşları sırasındaki ‘Emirler’, ‘Yazışmalar’, ‘Mektuplar’, ‘Raporlar’ doğrulamaktadır” diye konuştu. Göktürk, “Bunlara bakılınca Mustafa Kemal’in Çanakkale’de nasıl bir inanç ve cesaretle mücadele ettiği, askerlerinin en önünde nasıl hücumlara kalktığı, nasıl savaşıp nasıl kazandığı bütün gerçekliği ile gözler önüne serilmektedir” dedi. Göktürk, Mustafa Kemal’in Türk Milleti’ne 200 yıldır hasret kaldığı zafer coşkusunu tekrar tattırdığını ifade eden Orgeneral İzzettin Çalışlar’ın günlüğünde yer alan zafer gününü de katılımcılarla paylaştı.
Sunumların ardından “Çanakkale Geçilmez” isimli belgesel gösterimi ve “Çanakkale Savaş Alanından Toplanan Malzemeler” konulu mini sergi düzenlendi.