17-19 Temmuz tarihlerinde MÜZED (Müzik Eğitimcileri Derneği) önderliğinde, TÜRKSOY (Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı) ile TÜRKMEB (Türk Dünyası Müzik Eğitimi Birliği) ortaklığında ve ISME (Uluslararası Müzik Eğitimi Birliği) desteğiyle bu sene Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Programının ev sahipliğinde düzenlenecek olan Uluslararası 3. İpekyolu Müzik Konferansı bugüne kadar daha önce hiç düşünülmemiş bir projeyi hayata geçirmeyi hedefliyor.
“Kıbrıs ve Kıbrıs’ın Doğası” konulu Uluslararası Çocuk Şarkıları Beste Yarışması, konferansın en anlamlı ve en kalıcı etkinliği olacak. Kıbrıs’ın tasvir edildiği herhangi bir çocuk şarkısının olmadığı gerçeğinden hareketle yola çıkan Konferans Eşbaşkanı Prof. Dr. Uğur Alpagut ve Yarışma Genel Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Yavuz Durak tarafından tasarlanan bu yarışma, konferans web sitesinden 1 Şubat-3 Mart 2017 tarihlerinde başvuru kabul etmiş, toplam 24 şarkı ön elemeye girmiştir.
Besteciler, şarkılarını konferans web sitesine bağlı bir linke nota yazım programı formatında göndermişlerdir. Başvuruda bulunan 24 şarkı arasından finalde yarışacak 10 şarkı, 5 kişiden oluşan bir seçici kurul tarafından ‘çocuk şarkıları beste kriterleri’ çerçevesinde puanlama yapılarak belirlenmiştir. Eserler DAÜ SEM Ada Işığı Çocuk Korosu Şefi Erkan Dağlı’ya gönderilerek provalar başlatılmıştır. 6 Mart 2017 tarihi itibariyle piyano eşlikli olarak çalışılmaya başlanan eserler, yarışma günü yine piyano eşlikli olarak icra edilerek ilk üçe girmeye hak kazanan şarkılar belirlenecektir.
Böylelikle kazanılan toplam 10 eser, Kıbrıs’ın doğal ve tarihi özelliklerini anlatmasının yanında Kıbrıs’ı tanıtan ve çocuk şarkıları repertuarına kazandırılan çok büyük bir değer olacaktır. İlk üçe giren şarkıların bestecilerine telif hakkı anlamında para ödülü verilecektir. Birinci şarkının bestecisine 3000 TL, ikinci şarkının bestecisine 2000 TL ve üçüncü şarkının bestecisine 1000 TL ödül verilecektir. Ödülleri Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter yarışma günü, kazanan bestelerin bestecilerine sahnede takdim edecektir. Ayrıca finale kalan 10 şarkının piyano eşlikleri aranje edilip profesyonel ses kaydı yapılarak CD kayıtları gerçekleştirilecek ve kitaplaştırılarak konferans çıktısı olarak sunulacaktır. Yarışma 17 Temmuz 2017 günü saat 17.30’da Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayında gerçekleştirilecek olup, konsere giriş ücretsiz ve halka açık olacaktır.
Gelecek yıllarda bu yarışmanın konferans kapsamında olmasa bile Doğu Akdeniz Üniversitesi bünyesinde gelenekselleştirilerek her sene yapılması da planlanmaktadır.