Doğu Akdeniz Üniversitesi Kıbrıs Araştırmaları Merkezi (DAÜ-KAM) ve Kıbrıs Türk Mimarlar Odası işbirliğinde "Listelenmiş Eserleri ile Ahmet Vural Behaeddin" etkinliği gerçekleştirdi. DAÜ Mimarlık Fakültesi ile rahmetli mimarın eşi Tülin V. Behaeddin arasında yürürlükte olan protokol kapsamında her yıl Behaeddin anısına düzenlenmekte olan etkinlikler bu yıl farklı bir boyutta Gazimağusa Othello Kalesi’nde, gerçekleştirilen açılış konuşmaları ile başladı.
DAÜ, DAÜ-KAM aracılığı ile Kıbrıs Türk Toplumu’nun Mimarlar Odası’na ilk kayıtlı üyesi ve aynı zamanda Kıbrıs’ta modern mimarlığın önde gelen isimlerinden Ahmet Vural Behaeddin’nin 150 civarındaki eserlerinden 13 nadide eserinin listelenmesine öncülük etti. Söz konusu etkinlik ile listelenen eserlerin mal sahiplerine veya temsilcilerine eserlerin korunmasında göstermiş oldukları hassasiyetten ötürü teşekkür plaketi takdim edildi.
Açılışta konuşan DAÜ-KAM Başkanı ve Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Naciye Doratlı etkinliğe katılan herkese hoşgeldiniz diyerek, DAÜ’nün değerli mimar ile olan ilişkisinin çok eskilere dayandığını ve Mimarlık Fakültesi ile DAÜ-KAM’ın söz konusu değerli mimar ile ilgili birçok etkinliğe imza attığını bildirdi. Listelenen 13 eser ile ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Doratlı, geriye kalan diğer eserlerin de listelenmesi ile ilgili çalışmaların yapılması için gerekli çalışmaları yapalım çağrısında bulundu.
K.T. Mimarlar Odası Başkanı Türker Aktaç konuşmasında Mimarlar Odası’nın Kültürel Miras yanında Çağdaş Kıbrıs Türk Mimarisi’ne sahip çıkmanın öneminin farkında olduğuna değinerek, bu konuda yapılan çalışmalar ve girişimler hakkında bilgiler verdi. Aktaç, yeni bir Mimarlık Merkezi oluşturulacağı ve Çağdaş Kıbrıs Türk Mimarlığı’na katkı koymuş Mimarların eserlerinin bu mekanda toplanıp tüm mimar ve mimarlık öğrencilerinin yararlanmasının sağlanacağını da belirtti.
Açılışta konuşan DAÜ-KAM eski başkanı ve Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ülker Vancı Osam, DAÜ-KAM’ın yaptığı çalışmalardan son derece mutlu ve gururlu olduğunu belirterek etkinliğe katılan herkese hoşgeldiniz dedi.
Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özgür Dinçyürek, Mimarlık Bölümü hakkında bilgiler vererek Bölümün 25. yılını kutlamakta olduğunu ve dünyada saygın bir yere sahip olduğunu bildirdi. Ahmet Vural Behaeddin’in özgün eserleri ile Kıbrıs Türk Tarihi’ne damgasını vurduğunu ve adının gerekli şekilde yaşatılması için çeşitli işbirlikleri içinde olduklarını vurguladı. Prof. Dr. Dinçyürek, Fakülte olarak gelecekteki çalışmalarda da etkin desteği sürdürmeye devam edeceklerini vurguladı.
DAÜ Rektörü Prof. Dr. Osam ise gerçekleştirdiği konuşmasında DAÜ’nün Kıbrıs Türk Toplumu’nun sahip olduğu değerleri korumak ve ileriye taşımak için bir misyon üstlenmiş ve bu bağlamda çalışmalarını sürdürmekte olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Osam, DAÜ’nün verdiği kaliteli eğitimin dışında KKTC’nin toplumsal değerlerine sahip çıktığını belirterek kültürel bağlamda gelecek nesillere aktarmayı amaçladıklarını bildirdi. Prof. Dr. Osam, Rektörlük olarak DAÜ-KAM’ın yapacağı her etkinliğe destek olmaya çalışacaklarını belirterek etkinliğe katılan herkese teşekkürlerini iletti.
Etkinlikte konuşan KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, Kıbrıs Türk Toplumu’nun zorlu mücadele yılları içinde birçok önemli değeri de yetiştirmiş bir toplum olduğunu belirterek, mimari alanda yaptığı çalışmalarla Ahmet Vural Behaeddin’in Kıbrıs Türk Toplumu’nun gururu haline geldiğini vurguladı. Bu tür çalışmaların daha da artarak devam etmesini temenni eden Bakan Berova, DAÜ’nün gerçekleştirdiği etkinliği anlamlı bulduğunu bildirdi. Berova sözlerine “Bir devlet üniversitesi olma özelliği ile göz nurumuz olan DAÜ’nün bu tür çalışmaları bizi çok mutlu etmektedir” ifadelerini kullandı.
Etkinlik, listelenen binaların sahiplerine ve etkinliğe katkı koyanlara plaketlerin takdim edilmesinin ardından, mimarın bazı yapıtlarının posterlerinden oluşan sergi ve yaşamı ile eserleri konusundaki belgesel gösteriminin ardından sona erdi.