DAÜ İletişim Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Metin Ersoy, gazetecilerin barış gazeteciliğinin öngördüğü ortak prensiplere, değerlere ve hedeflere odaklanması durumunda taraflar arasındaki anlayışı ve empatiyi geliştirebileceğini söyledi
Dünya barışına DAÜ’den destek
Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İletişim Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Metin Ersoy, Norveç’te düzenlenen “Avupa’nın Geleceği Barış Perspektifleri” temalı konferansa katıldı. Dünyaca tanınmış barış profesörlerinin de yer aldığı konferansta, Avrupa ve dünya barışına yönelik fikirler tartışıldı. Ayrıca son yıllarda dünyada ciddi bir sorun haline gelen mülteciler konusu da ele alınarak, bu konuda medyanın, siyasilerin ve devletlerin üzerine düşen görevler barış perspektifinden değerlendirildi.
Dünya barışına yönelik fikirler
DAÜ Halkla İlişkiler ve Basın Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, Avrupa Barış Araştırmaları Derneği’nin (EuPRA) bu yıl 9.’sunu düzenlediği konferansın ev sahipliğini Norveç’in Tromso şehrinde bulunan Norveç Arctic Üniversitesi yaptı. Konferansa Avrupa Barış Araştırmaları Derneği genel sekreteri olarak katılan Yrd. Doç. Dr. Metin Ersoy, “Yeni dijital kamusal alan ve demokratik barış teorisi” üzerine bir de bildiri sundu. 150 katılımcının yer aldığı konferansa dünyaca ünlü barış profesörleri de katılarak Avrupa ve dünya barışına yönelik fikirlerini paylaştılar.
Mültecilerle ilgili politika
Konuyla ilgili açıklamada bulunan DAÜ öğretim üyesi ve Avrupa Barış Araştırmaları Derneği sekreteri Yrd. Doç. Dr. Metin Ersoy, özelde Avrupa genelde ise dünya barışına katkı sağlamaya yönelik olarak iki yılda bir düzenledikleri bu konferansların faydasına dikkat çekti. Konferansa dünyada tanınmış alanında uzman barış profesörlerinin katıldığını belirten Metin Ersoy, söz konusu katılımcıların Ortadoğu’da yaşanan şiddet, çatışma ve iç savaş ortamlarından kaçarak, ülkelerini terk etmek zorunda kalan mültecilerle ilgili politikaların tartışıldığını ifade etti.
Çatışmaları iyi anlamalı
15 yıl önce çatışma bölgelerinde medyanın rolü ve barış gazeteciliği konusunda yüksek lisans ve doktora çalışmalarına başladığını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Ersoy açıklamasına şöyle devam etti: “Doğu Akdeniz Üniversitesi, barış gazeteciliği konusunda organize edilen etkinliklere ciddi katkı sağladı ve sağlıyor. Akademik araştırmalarımı yaptığım kurumun barış gazeteciliğine önem vermesi ve gelişmesi için destek vermesi sevindiricidir. Başta Ortadoğu olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde çatışma ve savaşlar devam ediyor. Gazetecilerin bu çatışmaları iyi anlaması ve iyi anlatması gerekiyor. Sorumlu bir gazeteci çatışmanın devamını değil, çözüme kavuşmasını destekler.”
Barış gazeteciliğinin ortak değerleri
Barış gazeteciliği kavramının Kıbrıs gibi çatışmaların zihinlerde olduğu bir ortamda daha kolay uygulanabileceğini de belirten Ersoy, gazetecilerin barış gazeteciliğinin öngördüğü ortak prensiplere, değerlere ve hedeflere odaklanması durumunda taraflar arasındaki anlayışı ve empatiyi geliştirebileceğini söyledi. Ersoy açıklamasının sonunda: “Böylece ileride ulaşılması hedeflenen bir barış için gazeteciler içinde bulundukları halkları bilgilendirebilecek ve barış sürecine hazırlayabileceklerdir” dedi.