Turizm sektörü ve konaklama endüstrisinin Avrupa’daki eğitim kurumları arasında en geniş katılımlı ve en seçkin örgütü olarak gösterilen Avrupa Otelcilik ve Turizm Okulları Birliği (AEHT) 5. Gençlik Parlamentosu, 2-6 Mayıs 2017 tarihleri arasında Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (DAÜ) gerçekleştirildi. Avrupa’nın dört bir yanından Kuzey Kıbrıs’a gelerek Parlamento’ya katılan öğrenciler, son yıllarda birçok turizm bölgesinde çeşitli çalışmalar ile gündeme gelen “‘sakin turizm” olgusu ile “kitle turizminin” bir arada yürütülüp yürütülemeyeceği sorusuna yanıt aradılar.
DAÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Osam, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özgür Eren, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Kılıç, Prof. Dr. Turgay Avcı, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ali Öztüren, Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. M. Güven Ardahan, Yrd. Doç. Dr. İlkay Yorgancı Maloney, Öğr. Gör. Nejla Çancı, Öğr. Gör. Koral Karamanoğlu, DAÜ Turizm Kulübü Başkanı Çağatay Kaan Eren, AEHT’ye üye okullardan öğretim elemanları ve öğrencilerin katılımı ile Gençlik Parlamentosu’nun resmi açılışı 3 Mayıs 2017 tarihinde gerçekleşti.
Prof.Dr. Hasan KILIÇ: Tartışılacak Konu Sadece Avrupa Ülkeleri İçin Değil, Ülkemiz İçin De Önemli; Amaç Öğrenciler Ve Kurumlar Arasında İşbirliğini Geliştirmek.
DAÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Kılıç, açılış törenini başlatan konuşmasında organizasyona ev sahipliği yapmanın kendileri için bir gurur kaynağı olduğunu vurgulayarak, Avrupa Gençlik Parlementosu’nun Kıbrıs’ta ilk kez DAÜ’de gerçekleştirilmesinin DAÜ’nün turizm eğitimine verdiği önemin Avrupa’da karşılığını bulduğunun önemli bir göstergesi olarak algılandığını ve bunun da çok büyük bir anlam ifade ettiğini söyledi. Prof. Dr. Kılıç, Avrupa’nın bir çok farklı ülkesinde birliğe üye olan okulların öğrencileri tarafından temsil edildiği bu meclisin sonunda hazırlanacak raporun Turizmin geleceğine de ışık tutacağını ve Avrupa turizminin gelişiminde mutlaka dikkate alınarak değerlendirileceğinin de altını çizdi. Gündemdeki başlığın sadece Avrupa için değil ülkemiz turizmi için de önemli bir konu olduğunu ve geleceğin turizm liderlerinin tartışacağı konunun ülke turizmi açısından da önemli olduğunu ve esas amacın ise katılan öğrenciler arasında ilişkiler kurmak ve network kurmalarına yardımcı olmak olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Necdet OSAM: Turizm Hoşgörü Temeline Dayanan Bir Sektör
DAÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Osam, açılış konuşmasında turizmin sınırlarının olmadığını, küreselleşen dünyamızda sınırların kaldırılmasının turizm sektörü ile daha da pekiştiğini belirtti. Prof. Dr. Osam turizmin sadece ekonomik bir olgu olmadığını, kültürel etkileşim meydana getirdiğini, karşılıklı hoşgörü temeline dayanması gerektiğini ve ayrıca daha geniş bir yaşam felsefesi kazanım fırsatları sağladığını vurguladı.
Doç. Dr. Ali Öztüren’den Dünyadaki Uygulamalardan Örnekler
Açılış töreninin ardından, Doç. Dr. Ali Öztüren moderatörlüğünde 5. AEHT Gençlik Parlamentosu’nun kuralları, sınırları, sorumlulukları ve görevleri belirlendi. Doç. Dr. Öztüren’in “Kitle Turizmi ve Sakin Turizm Kavramları ve Dünya’daki Uygulamalarına” ilişkin sunumunun ardından parlamento üyesi öğrenciler kendi ülkelerindeki örneklere dair sunumlar gerçekleştirdiler.
Çok farklı turizm merkezlerinden Kuzey Kıbrıs’a gelerek Gençlik Parlamentosu’na katılan öğrenciler demokratik bir şekilde oy kullanarak 5. AEHT Gençlik Parlamentosu’nun Başkanı, Başkan Yardımcısı ve Genel Sekreterlerini seçtiler. Başkanlık konseyinin kararı ile, parlamento üyeleri yedi gruba ayrıldılar.
Kitle Turizminin ve Sakin Turizmin ekonomik, sosyal ve doğal çevre üzerindeki etkileri ile ilgili tartışmaların ardından, gruplar öncelikli kritik fikirler başlığı altında görüşlerini ortaya koydular. Tüm beyanlar ve tartışmaların ardından, ortaya konulan fikir dizileri raporlaştırılıp Avrupa Otelcilik ve Turizm Okulları Birliği Genel Merkezi’ne gönderilerek, gerek AEHT üyeleri ile gerekse tüm kamuoyu ile paylaşılması sağlanmıştır.
5. AEHT Gençlik Parlamentosu üyeleri, Kuzey Kıbrıs’ın tarihi, kültürel ve doğal turizm merkezlerini tecrübe ettikleri gezi ve inceleme turlarına da katıldılar. Bu turlar Parlamento üyelerinin Kuzey Kıbrıs hakkında bilgilenmelerini ve Kuzey Kıbrıs’ın dokusuna ilişkin deneyimler edinmelerini sağladı. 5. AEHT Gençlik Parlamentosu için adamızda bulunan tüm üyeler, tatil ve eğitim amacıyla yeniden geleceklerini dile getirdiler.