Doğu Akdeniz Üniversitesi Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi, 14 Mart Tıp Bayramı kapsamında 15 Mart 2021, Pazartesi günü, saat 13.00’de çevrim içi seminer gerçekleştirdi. DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nahide Gökçora moderatörlüğünde gerçekleştirilen söz konusu seminerde DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömür Çınar Elçi “Pandemi Döneminde Dünyada Tıp Eğitimi (Global Medical Education During the COVID-19 Pandemic)” konulu sunum gerçekleştirdi.
Sunum öncesinde konuşan Prof. Dr. Nahide Gökçora, pandemi döneminde sıkı çalışmaları, düşünceleri ve mesleklerine bağlılıkları için tüm doktorlara, hemşirelere, tıp öğrencilerine ve diğer sağlık uzmanlarına teşekkürlerini iletti. 14 Mart Doktorlar Günü ve Tıp Haftası'nı birlikte onurlandırmak için bir araya geldiklerine değinen Prof. Dr. Gökçora, dünyadaki diğer tıp fakültelerinde olduğu gibi, DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi'nde de tıp eğitiminin, salgın nedeniyle bazı zorluklarla karşılaştığını bildirdi.
Prof. Dr. Gökçora, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Tıp yaşam boyu öğrenmeyi gerektirir. Misyonumuz, tıp uygulamasında mükemmelliğe ve tıp biliminin ilerlemesine güçlü bir bağlılığı olan yüksek nitelikli, örnek doktorlar yetiştirmektir. Mezunlarımızın en yüksek etik ve analitik standartları sergileyerek, en ileri teknolojiyi günlük uygulamalarında benimseyerek, halk sağlığı çözümlerine öncülük etmelerini bekliyoruz.”
Prof. Dr. Elçi ise sunumuna başlamadan önce söz konusu etkinliği gerçekleştiriyor olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, katılan herkese hoş geldiniz dedi. Prof. Dr. Elçi, sunumunda Covid-19 pandemisinin dünya genelinde tıp eğitimini nasıl kesintiye uğrattığı, karşılaşılan zorluklar, çözüm önerileri ve bunu nasıl fırsata dönüştürebileceği üzerinde duracağından bahsetti.
Sunumuna Abraham Flexner hakkında açıklamalar yaparak başlayan Prof. Dr. Elçi, Flexner’in modern tıp eğitiminin babası olarak kabul edildiğini belirterek, 19. yüzyıldaki tıp eğitimi hakkında bilgiler verdi. Prof. Dr. Elçi, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Hayatımıza giren her olay Covid-19 pandemisinde olduğu gibi temel tıp bilgilerimize yeni bilgiler ekliyor. Örneğin, bugün öğrendik ki Covid–19 alveolleri etkiliyor. İnsanların bağışıklık sistemine her hangi bir saldırı olduğu zaman sağlıklı alveoller ölüyor ve bunun sonucunda oksijen ve karbondioksit oranı değişiyor, alveollere sıvı giriyor ve nefes almak imkansız hale geliyor.”
Prof. Dr. Elçi, 21. yüzyılın globalleşen dünyasında ülkeler arasında sınırların kalmadığını ve hastalıkların da hızlıca yayılabileceğini belirterek, son bir yıldır dünyanın bunu tecrübe ettiğini vurguladı. Pandeminin dünya genelinde tıp eğitimini etkilediğine değinen Prof. Dr. Elçi, bu kapsamda çevrim içi derslerin ön plana çıktığından bahsetti. Dünyanın söz konusu pandemiye hazır olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Elçi, vaka sayılarının da bunu ispatladığını aktardı. Pandeminin, tıp eğitiminde halk sağlığına daha fazla önem verilmesi gerektiğini ortaya çıkardığını aktaran Prof. Dr. Elçi, yeni model tıp eğitiminin insan sağlığının korunmasına, geliştirilmesine ve iyileştirilmesine odaklanması gerektiğini vurguladı.
Prof. Dr. Elçi, sunumunun sonunda Covid-19 pandemisinden korunmak için hastalık hakkında yeterli bilgiye sahip olmanın, elleri yıkamanın, kişisel hijyen, sosyal mesafe, maske kurallarına uymanın ve yaşanılan ortamı temiz tutmanın büyük önem taşıdığına dikkat çekti.
14 Mart Tıp Bayramı etkinlikleri dolayısıyla, Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi tarafından 20 Mart 2021, Cumartesi günü ise 1. Beyin Farkındalığı Haftası kapsamında çevrim içi resim sergisi gerçekleştirilecek. Saat 10.00’da açılışı gerçekleştirilecek olan resim sergisi fakültenin sayfasından (https://medicine.emu.edu.tr/en) izlenebilecek.