Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Dr. Fazık Küçük Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nahide Gökçora, Kıbrıs Türk Tabipler Birliği’nin düzenlediği Tıp Haftası çerçevesinde gerçekleştirilen “Avusturya Sağlık Sistemi ve Avusturya Tabipler Birliğinin Rölü” isimli seminere katıldı. Söz konusu seminerde hekim sayısında enflasyon yaşanacağı kuşkuları tartışılırken Avrupa’da sağlık sisteminin en iyilerinden biri olan ve örnek gösterilen Avusturya’daki hasta hekim oranı ile ilgili veriler paylaşıldı.
Avusturya Tabipler Birliği Başkan Yardımcısı Dr. Karl Forstner, ülkelerinde şu anda toplam olarak 44002 hekim çalıştığını ve her bin hastaya 5 hekim düştüğünü belirtti. Prof. Dr. Gökçora KKTC’de bu oranın çok düşük olduğunu belirterek Tabipler Odası Başkanı’nın sözel bildirimine göre 1000 hastaya 2.11 hekim (0.68 diş hekimi) düştüğünün altını çizdi.
Dr. Karl Forstner, toplam hekimlerin 11 bin 576’sının sadece özelde çalıştığını, 6 bin 338’inin ise hem devlet hem de özelde görev yaptıklarını, 17 bin 615’inin sadece devlette ve 6 bin 315’inin de şu anda eğitim sürecinden geçtiğini belirtti. Avusturya’da tıp eğitiminin pratisyen hekimlik dışında, toplam 72 ayda tamamlandığını dile getiren Dr. Forstner, ilk 9 ayda temel eğitim ve sonrasında gidilmesi hedeflenen uzmanlık alanlarına göre eğitim sürecinin farklılaştığını vurguladı.
1997-2014 sağlık harcamalarından bahseden Dr. Foster, 2014 yılı itibariyle toplam sağlık bütçesinin 36,2 milyar Euro olduğunu aktardı. Avusturya Tabipler Birliği’nin yapısından ve rolünden de bahseden Dr. Forstner, doktorların mezun olduktan sonra her 5 yıl içerisinde kongre, yayın gibi bilimsel aktivitelere katılarak 250 puan toplamaları gerektiklerini ve bu sorumluluklarını yerine getirmeyen hekimlerin üyeliklerinin askıya alınarak, görevlerini sürdürmelerinin engellendiğini vurguladı. Prof. Gökçora seminerin oldukça faydalı geçtiğini belirterek Dr. Forstner’i DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi’ne davet ettiğinin altını çizdi.