Türkiye’nin en önemli patoloji kongresi olarak bilinen, 27. Ulusal Patoloji Kongresi bu yıl dünya genelinde alanında önde gelen patologların katılımı ile Antalya’da gerçekleştirildi. Doğu Akdeniz Ünivesitesi (DAÜ) 27. Ulusal Patoloji Kongresi’nde Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. M. Hasan Toper tarafından temsil edildi.
Kongrede, çeşitli kanserlerin genetik özelliklerini araştıran çalışmalar sunuldu. Özellikle akciğer, meme ve kolon kanserlerinde tanımlanan genetik değişiklikleri hedef alan ilaçların yardımıyla bu kanserlerin tedavisinde umut verici gelişmeler görüldüğü bildirildi. Bu konudaki bilimsel çalışmalara katkı koyan kurumlar arasında KKTC’yi temsilen DAÜ de yer aldı.
DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. M. Hasan Toper “Diffüz Büyük B-Hücreli Lenfoma Olgularında Double-Ekspresör Grubun Belirlenmesi Ve Prognostik Öneminin Saptanması” konulu sözlü sunum gerçekleştirdi. Ayrıca söz konusu sunumunun yanı sıra “Karaciğer İğne Biyopsisinde Gözden Kaçırılabilecek Az Sayıda Atipik Hücre: Tanı?” ve “Akciğer Adenokarsinomu Olgusunda Lenf Nodunun Çevresinde Şüpheli İnfiltrasyon: Malign Mezotelyoma Olabilir mi?” konulu poster sunumları da dikkatle izlendi.
Yaptığı çalışma ile erişkin tipi lenfoma (lenf kanseri) hastalıklarının en sık görülen türü olan Diffüz Büyük B-hücreli Lenfoma’nın tedaviye yanıtsız seyretmesine neden olan genetik değişiklikleri tanımlayan Yrd. Doç. Dr. Toper, bu kanser tipinin yeni veriler ışığında daha iyi tanımlanması ile tedavi seçeneklerinin artacağını bildirdi. Yrd. Doç. Dr. Toper’in çalışmasında bahsedilen ve yeni tanımlanan lenf kanseri alt grubunun, ileriki yıllarda bu kanser tipinin tedavisinin planlanması konusunda patoloji alanında önde gelen bilim insanları ile görüş alışverişinde bulunuldu. Yrd. Doç. Dr. M. Hasan Toper, tarafından sunulan bilimsel çalışmaların ışığında kanserde yeni tedavi seçenekleri oluşturulmasına yönelik projeler düzenlenmesi hedefleniyor.