Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mimarlık Bölümü yine adından çok söz ettiren bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Akademik ve sosyal aktivitelerle gündeme gelmeye devam eden DAÜ Mimarlık Bölümü, İstanbul Teknik Üniversitesi, Şehir Planlama Bölümü işbirliği ile bir çalıştay düzenledi. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Şehir Planlama Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Kerem Koramaz tarafından 2014-2015 Akademik Yılı Güz Döneminde yürütülecek olan ‘Bölgesel Analiz Ve Gelişim Senaryoları’ başlıklı 3. sınıf stüdyo projesi bağlamında DAÜ Mimarlık Bölümünü ziyaret eden katılımcılara proje çalışmalarına ışık tutacak nitelikte bir çalıştay düzenlendi.
Çalıştay kapsamında düzenlenen paneller bir çok farklı daldan uzman konuşmacı tarafından yoğun ilgi ile karşılandı. İTÜ’den gelen 100’ü aşkın öğrenci ve 10 öğretim üyesinin katılımıyla gerçekleştirilen çalıştayda Gazimağusa’nın kentsel sorunları ele alındı. Açılış konuşmasını yapan DAÜ Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özgür Dinçyürek bu anlamlı organizasyona lojistik ve akademik olarak ev sahipliği yapmaktan dolayı duymuş olduğu memnuniyeti dile getirdi. Mağusa kentinin çok kültürlü bir yapıya sahip olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Dinçyürek, kentin geçmişten günümüze olan gelişim sürecine değindi.
İlk konuşmacı olan DAÜ Mimarlık Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Naciye Doratlı, katılımcılara Mağusa kentinin geniş kapsamlı tarihini aktardı. Ayrıca Mağusa’nın parçalanmış bir geçmişi ancak ümit veren de bir geleceğinin olduğuna inancını ifade etti. Doratlı konuşmasının ardından öğrencilere, kentin geleceğine ışık tutan nitelikte bir çalışmaya imza atmaları dileğinde de bulundu.
Şehir Plancıları Odası Başkanı Dr. Can Kara ise konuşmasına mekansal planlamaların eksikliğini ele alarak başladı. Kıbrıs’daki şehir planlamacılığına dair bilgiler aktaran Dr. Kara ayrıca sürdürülebilir mekan tasarımının da önemini vurguladı. KKTC Mimarlar Odası Başkanı Azmi Öge paydaş bir çalışmadan dolayı bir araya gelmekten duyduğu sevinci dile getirerek ortak yürütülen çalışmaların ne denli önemli olduğuna değindi. Öge, kent gelişimindeki farkındalığın ve sorumluluk bilincinin artırılması gereğini aktararak kent planlamasında dikkate alınması gereken unsurların altını çizdi.
Mağusa İnsiyatifi kurucularından Dr. Okan Dağlı, Mağusa’nın Engomi (Tuzla), Salamis, Suriçi ve Maraş’tan oluşan bir kent olarak düşünülmesi gerektiğini belirterek tarihi dokunun bilinçli bir şekilde ele alınmasının önemine değindi. Dağlı, konuşmasını söz konusu kentin bir liman kentine dönüştürülmesinin faydalarını ve Kapalı Maraş’ın eski sahiplerine verilerek açılmasının kente sağlayacağı faydaları paylaşarak sonlandırdı.
Yüksek Mimar Esra Can Akbil ve Dr. Münevver Özgür Özersay sivil toplum örgütü olan ‘Hands on Famagusta’ projesi kapsamında yürütülen çalışmalarından söz ettiler. Mağusa’nın ekolojik yapısına dair önemli bilgiler paylaşan Akbil, tasarım gücünü kullanarak kentin alt yapısının eksikliğinden ötürü oluşan problemlerin üstesinden gelinebileceğini aktardı.