Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu himayelerinde, Doğu Akdeniz Üniversitesi, Türk Diyabet Vakfı ve Kıbrıs Geriatri Vakfı ortaklığında düzenlenen "Uluslararası Kardiyometabolik Sendrom Doğu Akdeniz Kongresi" kapsamında imza günü ile “Sağlık ve Medya” paneli, 7 Kasım 2014 Cuma günü Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı’nda gerçekleştirildi.
“Sağlıktan Edebiyata” Temalı İmza Günü
Kongre kapsamında saat 14:00’te, Kıbrıslı Türk yazarları bir araya getiren “Sağlıktan Edebiyata” temalı imza gününe Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Filiz Besim, Dr. Arif Albayrak, Dr. Okan Dağlı, Gazeteci/Yazar Ahmet Tolgay ve Kıbrıs Türk Tabipler Odası Başkanı Dr. Cemal Mert katıldı. İmza gününe Dr. Arif Ali Albayrak “Sana Kıbrıs’ım, Zaman Durmaz Ki Buralarda, Gözlerinde Sonbahar, Her Zaman Sen, Double Loneliness” ve 6 farklı CD, Dr. Okan Dağlı “Geçmişten Geleceğe Mağusa”, Dr. Cemal Mert “Dokuz Köyden Kovulanlar İçin Onuncu Köy, Müşterisi Olmayan Dükkan Ya Da Yöneten Sol”, Ahmet Tolgay “Naftalin Kokulu Kıbrıs” ve Dr. Filiz Besim ile beraber yazdıkları “Dr. Kaya” isimli eserleri ile katıldılar.
“Sağlık ve Medya” Paneli Gerçekleşti
İmza oturumunun ardından 14:45 – 17:30 saatleri arasında ise ‘Sağlık ve Medya’ isimli panel, Dr. Filiz Besim ve DAÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman İrvan’ın oturum başkanlığında gazeteciler Ahmet Tolgay, Cenk Mutluyakalı, Aysu Basri ve DAÜ TV Müdürü Serkan Şen’in katılımı ile gerçekleşti. Söz konusu panelde medyanın sağlık sektörüne bakışı, medyada hangi sağlık haberlerinin daha çok ilgi gördüğü, sağlık haberlerinde ne tür hataların yapıldığı ve gazetecilerin yaşadığı deneyimler ele alındı.
DAÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman İrvan sağlık haberlerinin 4 temel kategoride yazıldığını ifade ederek, bu kategorileri “Çare Bulundu”, “Mucize”, “Panik” ve “İyi Geliyor” temalı haberlerin oluşturduğunu ifade etti.
DAÜ TV Müdürü Serkan Şen, Türkiye’de sağlık muhabirliği konusunda büyük bir eksiklik olduğunu ifade ederek, bunun dizi, film ve magazin alanlarına daha çok ilginin olmasından dolayı kaynaklandığını dile getirdi. Türkiye’de birçok sağlık programının yayınlandığını da ifade eden Şen, halkın bu programlara ilgisinin çok olduğunu çünkü halkın anlayabileceği şekilde basit dille anlattıklarına değindi.
Gazeteci Cenk Mutluyakalı ise sağlık haberlerinde hasta odaklı olunmadığını, medya ve sağlık ilişkisinde esas noktanın canı yanan insanlar adına haberlerin yapılması olduğunu dile getirdi. Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Filiz Besim ise konuşmasında sağlıkta sistemsizliğin yaşandığını ve elbirliği ile sağlık sektörünü hasta odaklı yapma amacı içerisinde olduklarını ifade etti.
Gazeteci Akay Cemal “Tıp gelişti, daha modern hastaneler yapıldı ama sistemsizliğin içerisinde istenilen seviyeye ulaşılamadı” ifadelerini kullandı. Siyasi ağırlıklı bir haber anlayışı içerisinde olunduğuna değinen Cemal, hasta ve doktor haklarının yok sayıldığını sözlerine ekledi.
Gazeteci Aysu Basri ise medyanın sağlık sektörü açısından yeterli bir farkındalık yaratamadığından bahsederek, sistemin yetersiz olduğunu ve özellikle kanser hastalarının zor şartlarda tedavi gördüğünü belirtti. Panel konuşmacıların kısa konuşmalarının ardından soru cevap şeklinde son buldu.