Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) TEDx kapsamında “Motiva Crea Innova 8” adlı konferansa ev sahipliği yaptı. 14 Kasım 2014 Cuma günü, saat 17.00’de, Mustafa Afşin Ersoy Salonu’nda gerçekleşen konferansa, DAÜ Akademik İşlerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Sözen ve Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) İşletme ve Ekonomi Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Lawrence Emeagwali ana konuşmacı olarak katılırken, DAÜ Mimarlık Bölümü Doktora Öğrencisi ve Araştırma Görevlisi Ugo Elinwa, DAÜ Yüksek Lisans öğrencisi Eiad Alhamed ve GAÜ öğrencisi Polina Turuntaeva da bir konuşma yaptı.
Prof. Dr. Ahmet Sözen, Barışın Mümkün Olduğunu Vurguladı
TEDx kapsamında “Kıbrıs’a Pozitif Barış Getirme” başlıklı bir konuşma gerçekleştiren Prof. Dr. Ahmet Sözen, yaklaşık yarım yüzyıldan beridir çözülemeyen Kıbrıs sorununa değindi ve Kıbrıs'a pozitif barış getirmenin yöntemleri üzerinde durdu. Prof. Dr. Sözen barışın mümkün olduğunu ve barışa ulaşma yönteminin toplumdan başlaması gerektiğini savundu.
Barışa ulaşmak için yenilikçi, yaratıcı ve toplum motivasyonunu artırıcı fikirler üretmenin gerekli olduğunu belirten Prof. Dr. Sözen, Kıbrıs'ta pozitif barışa ulaşmanın 'idealist' ve 'pragmatik' fikirlerin birleştirilmesiyle mümkün olacağını savundu. Kıbrıs'taki iki toplumun iki toplumlu ve iki bölgeli bir federasyona daha sıcak baktığını belirten Prof. Dr. Sözen, bu modelin olası bir referandumda olumlu yaklaşılabilecek tek model olduğunu söyledi.
Pozitif barış için alışılagelmiş yöntemlerin dışına çıkmanın öneminden bahseden Prof. Dr. Sözen, barış görüşmelerinin sadece iki toplum lideri tarafından değil sivil toplum örgütlerinin ve hükümet dışı kuruluşların da paydaş olacağı daha katılımcı bir yapıda sürdürülmesi gerektiğini söyledi.
İki toplum arasında güven artırıcı önlemlerin önemine de değinen Prof. Dr. Sözen, bu önlemlerin iki toplum arasında bir köprü olarak görev yapacağını belirtti. Güven artırıcı önlemlerin sıradan insanların da hayatını değiştirmeye yönelik uygulamalar olması gerektiğini savunan Prof. Dr. Sözen, bu uygulamalara örnek olarak iki toplumdan seçilen öğretmenlerden oluşacak bir komisyonun okullarda kullanılan tüm tarih kitaplarının içeriğini inceleyip kitaplardan kinci ve ırkçı söylemleri çıkarabileceklerini örnek olarak verdi. Kapalı Maraş bölgesinin Birleşmiş Milletler gözetiminde açılmasını da diğer bir örnek olarak veren Prof. Dr. Sözen, aynı zamanda bu çerçevede Ercan Havaalanı'nın uluslararası uçuşlara açılabileceğini belirtti.
Başta hidrokarbon olmak üzere adanın doğal kaynaklarının nasıl kullanılacağını belirleyecek bir ortak komisyon kurulmasından da bahseden Prof. Dr. Sözen, iki yönetim arasındaki ara bölgenin de adayı bölme yerine işbirliği bölgesine dönüştürülmesini önerdi. Pozitif barış için önerilerine iki toplum tarafından kullanılacak dev bir güneş enerjisi santralının kurulması ile devam eden Prof. Dr. Sözen, ara bölgede ise Doğu Akdeniz Üniversitesi ve Kıbrıs Üniversitesi gözetiminde ortak bir üniversite kurulabileceğini belirtti.
GAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Lawrence Emeagwali ise “Sürdürülebilir Barış Gerçekten Mümkün mü?” başlıklı konuşmasında küresel sürdürülebilir barıştan bahsetti. Yrd. Doç. Dr. Emeagwali, anlaşmazlıklardan kaçınmak gerektiğini, kişileri sınıflandırmadan sadece insan olarak göebilmenin önemini vurguladı. Yrd. Doç. Dr. Emeagwali,
“Hepimiz biriz, kimse kimseden daha iyi değildir.” mesajını vererek konuşmasını tamamladı.
GAÜ öğrencisi Polina Turuntaeva, kadının medyadaki yeri, medyanın cinsiyet yapısını kullanarak toplumu nasıl etkilediğini ve kadınların farkında olmadan nasıl kişisel gelişimlerinin etkilendiğini anlattı. DAÜ Mimarlık Bölümü doktora öğrencisi Ugo Elinwa ise Maraş bölgesinde yaşayan sokak çocuklarıyla yaptığı gönüllü çalışmaları, konser ve dersleri anlattı. Onların nasıl topluma kazandırılabileceğinin örneklerini veren Elinwa, “Herkes hata yapar. Önemli olan kalkıp devam etmek, tekrar aynı hataları yapmamaktır” dedi. DAÜ yüksek lisans öğrencisi Eiad Alhamed de kişisel liderlik ve farkındalıktan, icraatlar ve davranışlardan bahsederek, “Hayatınızın kontrol noktası sizsiniz, hayatınızı yönetebilir, kendi şansınızı yaratabilirsiniz” şeklinde konuştu.
TED ve TEDx Nedir?
TED, kendilerini en fazla heyecanlandıran fikirleri paylaşmak üzere dünyanın önde gelen düşünürlerinin katıldığı yıllık bir konferanstır. “TED” geleceğimizi şekillendiren üç kapsamlı konunun - Teknoloji, Eğlence, Tasarım’ın (Technology, Entertainment, Design) ilk harflerinden oluşur.
TEDx ise “Paylaşmaya Değer Fikirler”in dile getirildiği yerel bir programdır. TED, “Paylaşmaya Değer Fikirler” anlayışıyla, kişiler ve organizasyonların TED benzeri kendi yerel etkinliklerini yapabilmeleri için TEDx’i yaratmıştır. TEDx ismindeki “X” bağımsız organize edilen TED etkinlikleri anlamına gelmektedir.