Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) tarafından organize edilen ‘Sosyal Medya Çalıştayı’ Mersin Yenişehir Kültür Merkezi’nde, 13 – 14 Nisan 2015 tarihlerinde gerçekleştirildi. Çalıştay kapsamında sosyal medyanın insanların hayatındaki rolü tartışıldı.
Çalıştayın açılışına, Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca, DAÜ Tanıtım İşleri’nden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Amca ve çok sayıda eğitimci katıldı. ‘Sosyal Medya Paneli’ ile başlayan çalıştaya DAÜ Sosyal Medya Koordinatörü, Öğretim Görevlisi Raziye Nevzat, İletişim Fakültesi Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Metin Ersoy, Yrd. Doç. Aysu Arsoy, Doç. Dr. Bahire Özad, Doç. Dr. Agah Gümüş, Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Fatih Bayraktar ve DAÜ Mezunlarından Fatih Tüylüoğlu katıldı. Panelden önce konuşma yapan DAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Amca, “Toplum için çok önemli bir konu olan sosyal medyanın toplum üzerindeki etkisini konuşmak ve tartışmak için bir aradayız. Bu konuda herkesin bilgisi var. Ancak bir de bu konuyu uzmanlarından duymak gerekir diye bu çalıştayı Mersin İli’nde düzenleme kararı aldık” dedi.
“ HEDEFİMİZ İLK BİN ÜNİVERSİTE ARASINA GİRMEK”
Çalıştayda DAÜ hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Amca, 1979 yılında kurulan DAÜ’nün günümüzde en seçkin üniversiteler arasında yer aldığının altını çizerek, “DAÜ, KKTC’nin ilk Devlet Üniversitesidir. Dünyanın 98 ülkesinden gelen 19 bin öğrencimiz var. En büyük hedefimiz de Birleşmiş Milletler’e (BM) kayıtlı tüm ülkelerin öğrencilerine üniversitemizde eğitim vermek istiyoruz. Bu bakımdan da 220 ülke halen hedefimiz arasındadır. Diplomamız her ülkede geçerliliğini korumaktadır. Okulumuzdan mezun olan öğrenciler mezun olduktan sonra kolay iş bulma imkanı bulduğu için üniversitemize öğrenci akışı sürekli devam etmektedir. Tüm programlarımız dünyanın prestijli akreditasyonlarına kayıtlıdır. Dünyada 30 bin üniversite içerisinde şu anda bin 276. sıradayız. Ama bu bize yetmiyor ve bizim hedefimiz ilk bin üniversite arasına girmektir.” dedi. Prof. Dr. Amca Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne DAÜ’ye verdikleri fırsattan dolayı teşekkürlerini de sundu.
NEVZAT: “ SOSYAL AĞLAR İLETİŞİM BECERİLERİNİ GELİŞTİRİR”
Panelistlerden Raziye Nevzat, sosyal ağların öğrenme ve öğretim deneyimlerini zenginleştirmek için yüksek öğretimdeki öğrenciler, akademisyenler ve kurumlar açısından faydalarından bahsetti. “Toplam sosyal medya kullanıcısının yüzde 70’i iş hayatında, çalışanların yüzde 75’i sosyal medyayı aktif olarak kullanıyor. İş bağlantılarının yüzde 79’u sosyal medya üzerinden kuruluyor. Şirketlerin yüzde 50’si herhangi bir moderasyon olmaksızın çalışanların sosyal medyayı kullanmasına izin veriyor. Microsoft’un yaptığı araştırmaya göre ABD’de yüzde 70 işveren, başvuranların sosyal medya kullanımını inceliyor. Amerika’da işe alımların yüzde 95’i LinkedIN üzerinden yapılıyor. Sosyal ağ siteleri, öğrenciler için eğitim süreçlerine kolaylıkla entegre edilebilmekte ve bu türdeki kullanımlar hızla yaygınlaşmaktadır. Böylece öğrenciler üniversiteden mezun olduklarında tekrar ulaşma ve çalışmalarını inceleme gibi olanaklara sahip olabilmektedir.” dedi.
BAYRAKTAR: “SAĞLIKLI KULLANMAK LAZIM”
“Ergenlerde Sosyal Medya Kullanımı” konusunda konuşan DAÜ Fen ve Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Fatih Bayraktar ise, “Sosyal medyada gerçek arkadaşlarla iletişim kurmak öz saygıyı arttırırken, yabancılarla iletişim kurmak ters bir etki oluşturabilmektedir. Ancak sosyal anlamda kaygılı ergenler için bu söz konusu olmayabilir. Sosyal medyadaki paylaşımlar genellikle olumlu geribildirim aldığından öz saygıyı arttırabilmektedir.” dedi. Bir “Kimlik Deneyimleme Laboratuarı” olarak sosyal medyanın kimlik, edinilen ya da oynanan sosyal roller sayesinde inşa edildiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Bayraktar, sosyal medyanın ergenlere olası her kimliği internet üzerinde deneyimleme fırsatı verdiğini söyledi. Bayraktar, sosyal medyanın fırsat ve risklerine de değindi.
‘Sosyal Medya Okuryazarlığı’ konulu bir sunum yapan Yrd. Doç. Dr. Metin Ersoy da, “Sosyal medya, bireylere; iletişim kurma, sosyalleşme, paylaşımlarda bulunma, kendi medya içeriklerini oluşturma konularında yardımcı olur. Dolaysıyla bireyler eskisi gibi pasif olarak medya mesajlarını tüketen değil, aktif olarak medya içerikleri üreten konuma gelmiştir. Bu avantajlarının yanı sıra sosyal medyada geleneksel medyadaki eşik bekçiliğinin kalkması bireylerin; güvenilmez bilgiler ve manipüle mesajlar ile daha fazla karşılaştığını görüyoruz. Dolayısıyla, bu noktada iyi sosyal medya okuryazarı olan kişiler kendini bu etkiden koruyabilecektir.” şeklinde konuştu.
Doç. Dr. Bahire Özad ise, ‘Üniversite Öğrencilerinin Sosyal Medya Kullanımı’ konusuna değinerek, Türkiye’de internet kullanım oranının yüzde 45 olduğunu belirtti ve 35 milyonun üzerinde internet kullanıcısı olduğunu söyledi. 36 milyon aktif Facebook hesabı (Sahte hesaplar dahil) olduğuna dikkat çeken Özad, internette günde ortalama 5 saatimizi kişisel bilgisayarlarla, 2 saatimizi de mobil cihazlarla harcadığımızı vurgulayarak, “Türkiye’de insanlar sosyal medyada günde ortalama 2 saat 32 dakikasını harcıyor” diye konuştu.
Panel konuşmacılarından Doç. Dr. Agah Gümüş “Aile İçi İletişim”, DAÜ’nün başarılı mezunlarından Fatih Tüylüoğlu ise “İnternet, Reklamcılık ve Sosyal Medya Dünyasındaki Kariyer Fırsatları” başlıklı konuşmalar yaptılar. 14 Nisan 2015 tarihinde ise DAÜ’lü akademisyenler ve DAÜ mezunu rehber öğretmen ve öğrencilerden oluşan küçük gruplarla biraraya gelerek, sosyal medya, bağımlılık ve kullanım üzerine atölye çalışmaları yaptılar.