Merkezi İspanya’da bulunan ve İspanya’nın en büyük kamu araştırma kuruluşu olan Milli Araştırma Konseyi (CSIC) bünyesinde faaliyet gösteren merkez tarafından yürütülen ve dünyada faaliyet gösteren 20 binin üzerinde üniversite üzerinde araştırmalar yaparak liste hazırlayan “Webometrics”, Türk üniversitelerinde faaliyet gösteren akademisyenlerin Google Akademik Alıntılarına (Google Scholar Citations) göre “İlk 5000” sıralamasını yayınladı.
Sözü geçen veriler Ekim 2015 ayının birinci haftası sırasında Türk üniversitelerinde (Türkiye, Avrupa/Asya) görev yapan araştırmacıların profillerinden elde edildi. Sıralama listesi BETA olup araştırmacıların Google Scholar Citations veritabanındaki gönüllü mevcudiyetleri doğrultusunda hazırlandı. Liste h-endeksine göre büyükten küçüğe göre sıralanan ve ikincil olarak toplam referans sayısı kriterine göre sıralanmış en iyi 5000 kişiyi kapsıyor.
Söz konusu listede ilk 1000’de 6, ilk 3000’de 23, ilk 5000’de 35 Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) akademisyeni bulunuyor. Listenin 120. sırasında DAÜ Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman M. Karatepe, 272. sırasında DAÜ Matematik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nazim Mahmudov, 318. sırasında DAÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hasan Demirel, 754. sırasında DAÜ Fizik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Habib Mazharimousavi, 761. sırasında DAÜ Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Omar Mustafa ve 950. sırasında DAÜ Fizik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Halilsoy yer alıyor.
DAÜ, KKTC Üniversiteleri Arasında Birinci Olmaya Devam Ediyor
DAÜ dünyanın saygın üniversite sıralama kurumlarından biri olan Cybermetrics Lab’ın “Webometrics Dünya Üniversiteler Sıralaması”nda (Webometrics Ranking of World Universities) dünya genelinde eğitim veren ve değerlendirmeye alınan 23 bine yakın yüksek eğitim kurumu arasında 1456. sırada yer alıyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) eğitim veren Üniversiteler arasında birinci sırada yer almayı sürdüren DAÜ, kıta sıralamasında ise (Continental Ranking) 569. sırada yer alıyor.
Google Akademik Nedir?
Google Akademik, akademik literatürde geniş çaplı arama yapmak için kolay bir yol sunmaktadır. Tek bir yerden birçok alanda ve kaynakta arama yapılabilen Google Akademik, akademik araştırma dünyasında en alakalı araştırmayı tanımlamanızı kolaylaştırır. Google Akademik’in özellikleri ise tek bir kullanışlı yer üzerinden farklı kaynakları arama, bilimsel yazıları, özetleri ve alıntıları bulma, kütüphane yardımıyla ya da web üzerinden yazının tamamına erişme ve herhangi bir araştırma alanındaki başlıca bilimsel yazılar hakkında bilgi edinme olarak sıralanıyor.
Makaleler nasıl sıralanır?
Google Akademik, makaleleri araştırmacıların yaptığı gibi sıralamayı amaçlamaktadır; yani her bir makalenin tam metnini, yazarını, makalenin hangi yayında göründüğünü ve akademik literatürde yazıdan ne kadar sık alıntı yapıldığını hesaba katmaktadır. En alakalı sonuçlar her zaman ilk sayfada görünecektir.