Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 83. yıl dönümü dolayısıyla, 10 Kasım 2021 Çarşamba günü, saat 08.45’te, DAÜ Atatürk Anıtı önünde Anma Töreni gerçekleştirdi. DAÜ Atatürk Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin (DAÜ-ATAUM) organizasyonu ile gerçekleştirilen törene; DAÜ Rektörü Prof. Dr. Aykut Hocanın, Rektör Yardımcıları, Akademik ve İdari Personel ile öğrenciler katıldı. Program kapsamında, saat 09.00’da DAÜ Rektörü Prof. Dr. Aykut Hocanın tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu. Ardından DAÜ-ATAUM Başkanı Yrd. Doç. Dr. Turgay Bülent Göktürk tarafından 10 Kasım Bildirisi okundu.
“Atatürkçü Düşünce Sistemi Dimdik Ayaktadır”
Yrd. Doç. Dr. Göktürk, bildiride şu sözlere yer verdi: “Türk Milleti’nin kurtarıcısı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Atatürk, yarattığı Kurtuluş Savaşı Destanı, Türkiye mucizesi ve sayısız inkılaplarıyla, 57 yıllık kısa ömründe fani bir insanın gerçekleştirmesine ihtimal verilmeyecek kadar büyük işler başarmış ve dünya tarihinde bugün de saygınlığını koruyan eşsiz bir yere sahip olmuştur. Birinci Dünya Savaşı’nın karanlık günlerinde, Çanakkale’de Türk Milleti’ne milli bir kahraman, esaret altındaki diğer dünya milletlerine de umut ışığı olarak doğmuş; yok edilmek istenen milletini ve parçalanan Türk Vatanı’nı kurtarmak için Anadolu’da Milli Mücadele’yi başlatmış, bin bir yokluk ve yoksulluk içerisinde milleti tek bir kuvvet haline getirerek Kurtuluş Savaşı’nın galibi ve dünyada özgürlük meşalesinin önderi olmuştur. Yakılmış, yıkılmış vatan toprakları üzerinde, bütün bu olumsuzluklara rağmen modern bir Cumhuriyet kurmuş, düşman olarak savaştığı milletlerle kısa sürede iyi ilişkiler kurarak Türkiye Cumhuriyeti’ni dünyada herkesin saygı duyduğu bir devlet haline getirmiştir. Bunun yanında ulusuyla el ele vererek çağdaşlaşmanın temellerini oluşturan inkılaplarını gerçekleştirmiştir. Atatürk; ne boş hayallerin peşinde koşmuş, ne de gerçekleşmesi mümkün olmayan emellere inanmıştır. Büyük insan, bütün ilhamını bilimin ve aklın gerçeklerinden almış, düşünce sistemini hayatın içinde bizzat yaşayarak oluşturmuştur. Uğruna milyonlarca insanın ölüme sürüklendiği ideolojiler tarihin karanlıklarına gömülürken, Atatürkçü Düşünce Sistemi dimdik ayaktadır ve Türk Ulusu’na bundan sonra da kılavuz olmaya devam edecektir.
Bu ulusun vazgeçilmez bir parçası olan Kıbrıs Türk Halkı da Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kurtarıcı olarak görmüş ve onun çizgisinde ilerlemiştir. Bu çerçevede, Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti’nde uygulamaya koyduğu inkılap hareketlerini, zorlama olmaksızın eş zamanlı olarak kabul etmiştir. 38 yıl önce kurulan özgür ve bağımsız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile birlikte, Atatürk ilke ve inkılaplarını sonsuza dek yaşatma azim ve kararlılığında olduğunu da her fırsatta göstermiştir. Bunun en açık örneğini, tam 56 yıl önce, 10 Kasım 1965 tarihinde, Mağusa Sancağı Karakol Mücahitleri’nin nöbet tuttukları mevzilerinden Mağusa Sancaktarlığı’na gönderdikleri ‘Yüce Atamız; Türk’e mücadeleyi ve hürriyeti sen öğrettin. Kıbrıs’taki hürriyet mücadelemizi senden ilham alarak yapıyoruz. Biz Karakol Mücahitleri senin izinde yürüyecek ve Türk’e karşı gelmenin ne demek olduğunu öğreteceğiz. Bu kuvvet ve kudreti damarlarımızdaki asil kanda buluyoruz. Ne Mutlu Türküm Diyene…’ ifadelerinin yer aldığı mesajda görmekteyiz. Büyük Atatürk; bizlere emanet ettiğin eserinle ve değerini her gün biraz daha derinden anladığımız fikirlerinle, Türk Ulusu’nun gönlünde ve düşüncelerinde sonsuza kadar yaşayacaksın. Bu duygu ve düşüncelerle, Büyük Önder Atatürk’ü, aramızdan ayrılışının 83. yılında bir kez daha sevgi, saygı ve özlemle anıyor, yüksek hatırası önünde eğiliyoruz.”
Bildirinin ardından tören saat 09.05’te sirenler eşliğinde Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın hep bir ağızdan okunması ile devam etti.
“Büyük Bir Özlemle Anıyoruz”
DAÜ Rektörü Prof. Dr. Aykut Hocanın ise konuşmasında, “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikal edişinin 83’üncü yıl dönümünde, Ata’mızı saygı ve özlemle anmak için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Atatürk, işgal altındaki Türkiye’yi kurtarmak için, tarih 19 Mayıs 1919’u gösterdiğinde, silah arkadaşlarıyla birlikte Samsun’a çıkmış, burada Milli Mücadele meşalesini Türk Halkı ile beraber yakmıştır. Genci yaşlısı, kadını erkeği ile tüm ülke birlik olmuş; yokluklar ve imkansızlıklar içerisinde, çok büyük fedakarlıklarla vatanı düşmandan kurtarmış, modern Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmuştur. Sevgili öğrenciler; sizlere Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek demek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kafidir” sözünü hatırlatmak isterim. Sizler ülkelerimizin geleceğisiniz. Mustafa Kemal Atatürk’ü iyi anlamak ve O’nun bizlere gösterdiği geleceğe yürümek; modern, çağdaş ve barış içerisinde bir geleceğe yürümek demektir. Atatürk’ün en büyük özelliği her zaman Türk Halkı ile iç içe olmasıdır. Şu an bedenen aramızda olmasa da; fikirleriyle ve düşünceleriyle aramızdadır ve sonsuza kadar aramızda kalmaya devam edecektir. Atatürk’ün fikirlerini yaşatmaya ve sonraki nesillere aktarmaya devam edeceğiz. Bütün ömrünü Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Türk Halkı’nın geleceğine adayan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla, sevgiyle ve büyük bir özlemle anıyoruz. Ruhu şad olsun” sözlerine yer verdi.
Konuşmaların ardından, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü anma programı kapsamında; DAÜ Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, Müzik Öğretmenliği Programı öğrencilerinden oluşan koro tarafından müzik dinletisi gerçekleştirildi. Saat 09.30’da ise, Merkezi Derslikler Binası Lobisi’nde Atatürk Fotoğrafları Sergisi açılışı gerçekleştirildi. Geniş katılımlı sergi büyük ilgi gördü