Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehtap Malkoç 8 Eylül Dünya Fizyoterapistler Günü hakkında açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Malkoç, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
Fizyoterapist Hayata Yıllar, Yıllara Hayat Katar
8 Eylül tüm dünyada “Dünya Fizyoterapistler Günü” olarak kutlanmaktadır. Fizyoterapi ya da ülkemizde bilinen adıyla fizik tedavi, fizyoterapistler tarafından icra edilen bir meslektir. Hekimler bir hastanın tedavisi için fizyoterapiye ihtiyaç duyduklarında hastalarını, üniversitede en az 4 yıl eğitim alarak bu alanda uzmanlık kazanmış fizyoterapistlere yönlendirirler.
Pek çok branştan hasta yönlendirilmekle beraber fizyoterapistler genellikle ortopedi, nöroloji, el cerrahisi, fiziksel tıp, romatoloji, spor hekimliği, göğüs hastalıkları, kardiyoloji, kalp-damar cerrahisi, beyin sinir cerrahisi, kadın hastalıkları, onkoloji ve doğum gibi uzmanlık alanlarından hasta kabul ederler. Sağlığı korumak ve geliştirmek söz konusu ise ve hekim tarafından belirlenen bilindik bir sağlık problem yok ise kişi doğrudan fizyoterapiste başvurabilir. Dünyada yaklaşık 120 yıllık bir geçmişi olan fizyoterapistlik mesleği, bugün prestijli ve tercih edilen meslekler sıralamasında ilk 10’daki yerini almaktadır. Bugün ülkemizde lisans düzeyinde 4 yıllık Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Eğitimi veren fakülteler bulunmaktadır. DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde bulunan bölümümüz ilk mezunlarını 2013 – 2014 Akademik Yılı’nda vermiştir. Bunun yanısıra 2016 – 2017 Akademik Yılı’ndan itibaren İngilizce Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Lisans Bölümü’yle de fizyoterapistler yetiştirmeye başlanacaktır.
Fizyoterapistler; Sağlık Bakanlığı’na bağlı kuruluş ve hastanelerde, diğer kamu kuruluşlarına bağlı sağlık ünitelerinde, özel eğitim ve dal merkezlerinde, spor kulüplerinde, özel hastane ve huzurevlerinde çalışabilmektedirler. Bunun yanında sağlıklı kişilere de koruyucu egzersiz programları verebilmektedirler.
Sağlık ekibinin olmazsa olmaz üyelerinden olan fizyoterapistler olarak fizyoterapistlik mesleğinin gelişiminde bizlere çok önemli görevler düşmektedir. Bu nedenle biz fizyoterapistlerin temel amacı; 21. yüzyılın bilgi teknolojilerinden yararlanarak bilimsel temellere dayalı çalışmalarımızı geliştirmek ve bilgilerimizi toplumla paylaşmaktır.