Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Eğitim Fakültesi, Temel Eğitim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Eda Yazgın’ın eş editörlüğünü ve bölüm yazarlığı yaptığı, aynı zamanda Temel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nihan Koran’ın bölüm yazarlığı yaptığı “Erken Çocuklukta Yaratıcılık ve Yaratıcı Çocuk Etkinlikleri” kitabı, PEGEM Yayıncılık tarafından yayınlandı. Kitaba ilişkin bilgiler veren Temel Eğitim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Eda Yazgın, “Okul öncesi eğitimi alanına, okul öncesi öğretmenliği okuyan öğretmen adaylarına, okul öncesi eğitime hizmet veren öğretmenlere ve 0-6 yaş aralığında çocuğu olan anne babalara hizmet edeceğini düşündüğümüz yeni bir kitabı alanımıza kazandırdık. Bu kitap yaklaşık iki yıllık bir çalışmanın ürünü olarak meydana geldi. 176 sayfadan ve 6 bölümden oluşan kitabımız, okul öncesi eğitimin çeşitli branşlarında uzman 6 akademisyenin iş birliği ile gerçekleşti” diye konuştu.
“Yaratıcılığı Geliştirebilecek Etkinlikler Yer Alıyor”
Kitapta yaratıcılık konusunu çeşitli bakış açılarıyla irdelediklerini belirten Doç. Dr. Yazgın, “Kitap; yaratıcı düşüncenin kuramsal temelleri, çocuklarda yaratıcılığın gelişimi, yaratıcılığın zekayla olan ilişkisi, anne babaların ve öğretmenlerin çocuklardaki yaratıcı potansiyeli desteklemesine yönelik önerileri içeriyor. Aynı zamanda öğretmenlerin ve anne babaların çocuklarla birlikte yaratıcılığı geliştirmeye yönelik gerçekleştirebilecekleri etkinliklere yer veriyor. Bunun yanı sıra, yaratıcılık ve sanat ilişkilerini irdeliyor. Kitapta yaratıcılığa çok boyutlu bir bakış açısı kazandırmayı hedefledik. Çünkü küçük çocuklar çok üstün bir yaratıcı potansiyel ile dünyaya gelirler ve onlara gerek evde, gerek okulda, gerek doğada, gerekse de toplumsal yaşamın içerisinde büyüdükleri her ortamda bu gelişimlerini ve potansiyellerini destekleyici, sağlıklı çevreler yaratma sorumluluğumuz var” dedi.
“Çok Büyük Bir Sorumluluk Duygusuyla Hazırladık”
Sadece anne babaların, öğretmenlerin ve çocukların değil, aynı zamanda çocuk konusunda kendisini sorumlu hisseden her bireyin bu kitaptan faydalanmasını ümit ettiklerini belirten Doç. Dr. Yazgın, “Biz bu kitabı çok sevdik. 5 farklı üniversitede görev yapan okul öncesi eğitimcileri ve sanat eğitimcileri, çok emek vererek, çok severek ve çok büyük bir sorumluluk duygusuyla bu kitabı hazırladık. Çok heyecanlıyız. DAÜ’den iki öğretim üyesi olarak biz bu kitapta yazar olarak yer alıyoruz. Kitabımızı, eğitimde yaratıcılık konusunda 21. yüzyılın ilk çeyreğine damgasını vurmuş ve Ağustos ayında yitirdiğimiz Sir Ken Robinson’un anısına ithaf ettik. Çünkü kendisi çok büyük bir eğitim filozofuydu. Bizlere de çalışmalarımıza ilham vermiş model olmuş çok kıymetli bir bilim insanıydı. Kitabın okuyucularına faydalı olmasını diliyoruz” şeklinde konuştu.
“Çocukta Yaratıcılık Köreltilmeden Her Gün Canlı Tutulmalı”
Kitaba çocukta yaratıcılığın gelişimi konusuyla katkıda bulunan Temel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nihan Koran ise, kitapla ilgili şunları söyledi: “Bu dönemde yaratıcılık, biz eğitimcilerin, ailelerin ve çocukların kendilerinin çok önemli gördüğü, fakat günümüzde sanki köreltmek için yoğun çaba sarf ettiğimiz bir konu halini aldı. 2 editörümüz ve 6 yazarımız ile birlikte bu konuyla ilgili sohbetler ederken; bu konuyla ilgili öğretmenlerin, öğretmen adaylarının ve ailelerin farklı bir bakış açısıyla bilinçlendirmenin çok önemli olduğundan yola çıkarak, hem yaratıcılığın teorik kısmının, hem de uygulamalı kısmının birlikte yer aldığı bir kitabın çok yararlı olacağı düşüncesindeydik. Kitabımız yayınlandıktan sonra sosyal medyada çok dikkat çekti ve ilgi gördü.
Benim bu kitaba katkı koymayı hedeflediğim temel amaç, yaratıcılığın nasıl geliştirilebileceği, gelişim özellikleri açısından çocukta nasıl gözlemlenebileceği ve köreltilmeden çocuğun günlük yaşamında nasıl her gün canlı tutulabileceğiyle ilgiliydi. Bu bilgilerle birlikte hem eğitimciler, hem aileler, hem de çocuklar yaratıcılığın geliştirilmesi açısından çok daha gelişim özelliklerine ve yaşlarına uygun bilgilerle ve etkinliklerle buluşacaklar.”