Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gözde İyigün, Ekim ayı Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı kapsamında egzersiz önerilerinde bulundu. Yrd. Doç. Dr. İyigün, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından meme kanserinde erken teşhisin önemi ve meme kanseri hakkında farkındalık oluşturulması amacıyla Ekim ayının Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı olarak belirlendiğini belirterek, “Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) her sekiz kadından birisi meme kanseri tanısı almaktadır. Bu oran Kuzey Avrupa ve ABD’de en yüksek iken, Batı Avrupa ve Güney Amerika’da orta, Asya’da ise en düşük olarak karşımıza çıkmaktadır” dedi.
Risk Faktörlerini Anlattı
Son 25 yıllık dönem içerisinde Batı ülkelerinde kanser insidansının arttığını belirten Yrd. Doç. Dr. İyigün, “Bu artışın ortalama yaşam süresinin uzaması, yaşam tarzının değişmesi (beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite seviyesinin azalması), tarama çalışmalarının yaygınlaşması ve hastaneye başvuru sayısındaki artışlar nedeniyle meydana geldiği ifade edilmektedir. Meme kanserinin yaş ile birlikte belirgin olarak arttığı ve ailede birinci derece akrabalardan birinde meme kanseri hikayesinin en yaygın risk faktörü olarak kabul edildiği belirtilmektedir. Birden fazla birinci derece akrabalarında meme kanseri bulunan kadınlarda, olamayanlara göre risk 5 kat daha fazladır. Meme kanserine yakalanma riskini artıran en önemli bir diğer faktör ise yaştır. İleri yaş önemli bir risk faktörüdür, 50 yaşın üzerinde olan kadınlarda meme kanseri görülme sıklığı, 50 yaşın altında olan kadınlardan 4 kat daha fazladır” şeklinde konuştu.
Egzersizin Önemi
Değiştirilemeyen bu faktörlerin yanı sıra; doğurganlık hikayesi, sosyoekonomik seviye, beslenme alışkanlığı, hormon takviyesi, doğum kontrol hapı kullanımı, alkol ve sigara kullanımı gibi faktörlerin de değiştirilebilen risk faktörleri olduğuna dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. İyigün, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bu anlamda değiştirilebilen risk faktörleri hakkında farkındalığın sağlanması çeşitli önlemler alınabilmesinde önem arz etmektedir. Yapılan çalışmalar egzersiz yapan kadınlarda meme kanseri riskinin azaldığını göstermektedir. Haftada 1.25 – 2.5 saatlik hızlı yürüyüşlerin kadınlarda meme kanseri riskini %18 oranında azalttığı daha uzun süreli yürüyüşlerin ise risk oranını daha fazla azalttığı belirtilmektedir. Egzersizin özellikle 40 yaşın altındaki kadınlarda meme kanseri riskini azalttığı bilinmektedir. Kanser riskinin haftada 4 saat veya daha fazla egzersiz yapan kadınlarda, hiç egzersiz yapmayanlara göre % 60 oranında daha az olduğu belirtilmiştir. Küçük yaşlarda yapılan fiziksel aktivitelerin adet görmeye başlama yaşını ortalama olarak 3 yıl geciktirdiği belirtilirken, adetin bir yıl gecikmesinin kanser riskini %20 oranında azalttığı önemli bir gerçek hakkında farkındalığımızı sağlamaktadır. Sağlıklı kalmak için geç kalmadan egzersiz yapmalıyız.”