Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehtap Malkoç, 3 Aralık “Dünya Engelliler Günü” dolayısıyla açıklamalarda bulundu. 1992 yılında Birleşmiş Milletler’in aldığı bir kararla bugünün “Dünya Engelliler Günü” olarak ilan edildiğini ifade eden Prof. Dr. Malkoç, bu kararın ardından BM İnsan Hakları Komisyonu’nun 5 Mart 1993 tarihli ve 1993/29 sayılı bildirisi ile üye ülkelerce 3 Aralık gününün “engellilerin topluma kazandırılması ve insan haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanması” amacıyla tanınmasını istediğini ve o günden beri, 3 Aralık tarihinin “engelliler günü” olarak bilinmekte olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Malkoç, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Dünya Sağlık Örgütü’ne göre; Engel, insanların karakteristik özellikleri ile toplumun bunları kavraması arasındaki sosyal ilişkidir. Engel, Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası İşlevsellik Sınıflandırması’nın belirttiği üzere insanlara özgü bir durum olmayıp, çevresel, toplumsal ve bireysel faktörlere bağlıdır. Engellilik her bireyin hayatının seyrinde (çocuk olarak, yaşlanınca ve çeşitli başka durumlarda) karşılaşabileceği bir durumdur.
Günümüzde dünya nüfusunun yaklaşık % 15’i -bir milyardan fazla kişi- çeşitli yeti yitimi (özürlülük) durumuna sahiptir. 110 -190 milyon insan fonksiyonlarda ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Özürlülük oldukça çeşitlilik göstermekte, nüfusun yaşlanması ve kronik hastalıklardaki artış nedeni ile bu sayı da giderek artmaktadır.
Bu ciddi durum karşısında tüm dünyada engellilik konusunda evrensel normlar oturtulmuş ve devletlere önemli sorumluluklar yüklenmiştir. Engelliliğin önlenmesinde, engellilere karşı gerekli tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin sunulmasında, bireylerin engellilikle ilgili farkındalığının artırılmasında ve engellilerin kendi haklarının bilincine varmasında, sağlık sektöründen, eğitim sektörüne kadar pek çok sektörün işbirliği içinde olması çok önemlidir.
Bütün sağlık çalışanlarının, engelliliğin sadece tıbbi yönüne odaklanmaması, sosyal ve insan hakları modeli hakkında da bilinçlendirilmesi gerekmektedir.
Bu bakış açısıyla Doğu akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi olarak bizler de toplum sağlığına dayalı projelere ağırlık vermekteyiz. Fakültemizin bünyesinde bulunan Motor Gelişim Laboratuarı engelli çocukların ve yetişkinlerin rehabilitasyonunda ihtiyaç duyulan tüm gereksinimleri karşılayabilecek şekilde düzenlenmiştir. Yine Fakültemiz bünyesinde yer alan Protez-Ortez merkezinde, ayak basınç analizi ve kişiye özel tabanlık üretim olanağı sağlayan PEDCAD pedobarografi sistemi ile KKTC’de ilk ve tek olma özelliğini de taşıyor. Merkez bünyesinde ayrıca çeşitli ayak problemleri için yapılan tabanlık uygulamalarından, uzuv kaybı olan kişilere yapılan protez uygulamalarına, felçli hastalar için yapılan yürüme cihazlarından, omurga problemlerine yönelik olarak üretilen korse uygulamalarına kadar her türlü protez ve ortez yaklaşımı, titizlikle yapılmaktadır.”