Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nilüfer Güzoğlu, 10-17 Nisan Kalp Sağlığı Haftası dolayısıyla bir yazı kaleme aldı. Doç. Dr. Güzoğlu, söz konusu yazısında şu ifadelere yer verdi:
“Çocuklarda COVID-19 hastalığı, erişkinlere oranla daha az şiddetli seyretmekte ve çoğu çocukta herhangi bir bulgu olmamaktadır. Ancak nadiren de olsa çocuklarda erişkinlerden farklı olarak MIS-C Sendromu görülebilir. Bu sendromda, COVID-19’a maruz kalan çocuklarda vücudu etkileyen ciddi bir iltihap oluşmaktadır. İltihap tüm vücudu etkilediğinden, birçok organla ilişkili problem ortaya çıkmaktadır. Ancak özellikle kalp ve damarlar etkilenmektedir. Yeni yapılan bir çalışmada, MIS-C Sendromu’ndan etkilenen çocuklarda daha şiddetli kalp sorunları olduğu gözlenmiştir.
COVID-19 çocuklarda nadiren de olsa kalp kası iltihabı, kalp kapakçıkları iltihabı, kalp zarının iltihabı, kalp yetersizliği, koroner anevrizma denilen kalp çevresindeki kan damarlarının zayıflaması veya şişmesi ile seyreden iltihabi durumlara neden olabilir. Bağışıklık sistemi yetersiz, bilinen bir kalp hastalığı olan, kronik veya genetik hastalıkları olan çocuklar ile 1 yaş altındaki çocuklar, COVID-19’ a bağlı kalp hastalığı açısından daha fazla risk taşırlar.
Çarpıntı, göğüs ağrısı, kalp hızında ve nefes alıp verişlerde hızlanma, kalp tutulumu olan çocuklarda rastlanabilen bulgulardır. Hastalığın ilerlemesini beklemeden kalp tutulumunu değerlendirmek için, temas hikâyesi ile birlikte yüksek ateş, solunum güçlüğü, kusma, ishal, baş ağrısı, yorgunluk gibi tipik bulguları olan çocuklara COVID-19’a yönelik tanı testlerini yapmak önem taşır. COVID -19 pozitifliği tespit edilen çocuklarda da, özellikle de yüksek ateş ve solunum sıkıntısı eşlik ediyor ise EKG, ekokardiyografi gibi kalbi değerlendiren testlerin yapılması önerilmektedir.”