Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Kıbrıs Politikalar Merkezi (KPM) ve İşletme ve Ekonomi Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nün işbirliği ile “Amerikan Başkanlık Seçimi ve Sonuçları” konulu panel, 10 Kasım 2016 Perşembe günü, DAÜ Prof. Dr. Mehmet Tahiroğlu Salonu’nda gerçekleştirildi. Panele konuşmacı olarak Kıbrıs’ın Amerikan Büyükelçiliği Siyasi ve Ekonomi Bölümü Başkanı Patrick Connell ile DAÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Erol Kaymak katıldı.
Panelin başkanlığını yapan DAÜ KPM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sözen gerçekleştirdiği açılış konuşmasında geniş katılımdan dolayı teşekkürlerini ileterek, Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) yeni başkanı seçilmesi sonrası başkanlığı dönemi süresince izleyeceği olası politikaları değişik boyutlarıyla inceleyeceklerini bildirdi.
Panele davetli konuşmacı olarak katılan Kıbrıs’ın ABD Büyükelçiliği Siyasi ve Ekonomi Bölüm Başkanı Patrick Connell panelin ilk konuşmasını yaptı. Connell seçim sistemini teknik düzeyde anlatarak başladığı konuşmasında, Amerikan anayasasının sağladığı yasama, yürütme ve yargının birbirlerini sınırlandırdığı güçler ayrılığına da değindi. Kurumsal ve tarihi bir perspektiften ABD Başkanlık Seçimleri’nin ve tüm sistemin nasıl çalıştığını anlatan Connell’in ardından DAÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Erol Kaymak bir konuşma yaptı.
Konuşmasına geçiş süreçlerinin uygulanmasındaki zorluklardan bahsederek başlayan Doç. Dr. Kaymak bugünkü noktaya nasıl gelindiğinin güncel bir genel değerlendirmesini sundu. Amerika’daki başkanlık seçimlerinin tüm dünya tarafından izlendiğine dikkat çeken Doç. Dr. Kaymak, bizleri neyin beklediğini açıklamaya çalıştı. Doç. Dr. Kaymak popüler desteğe sahip Demokrat Parti Adayı Hillary Clinton’un seçimi kaybetmesinin tüm dünyada sürpriz olarak algılandığını; ancak, bunda Trump’ın delegeler kurulunu kazanmasının etkili olduğunu hatırlattı. Doç. Dr. Kaymak devamla Trump’ın kazanmasının hem ABD içinde bir kutuplaşmaya, hem de tüm dünyada Trump’ın başkanlığının ne manaya geleceği hakkında kaygılara yol açacağını ifade etti.
Panelin son kısmında Prof. Dr. Sözen’in Trump’ın kazanmasının Brexit ve Colombiya referandumu gibi dünya genelinde yükselen popülist politika eğiliminin bir parçası olup olmadığını sorması ile sorulara geçildi. Küresel etkileri sebebiyle dünyanın dört bir tarafında ilgiyle takip edilen ABD seçimleri, yeni ABD Başkanı’nın izleyeceği politikalar bakımından tüm dünya açısından büyük önem taşıyor.