Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Öğretim Görevlisi ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Umut Altunç “Dünya Prematürelik Günü” ile ilgili açıklamalarda bulundu. Dr. Altunç yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
Dünyada her yıl 15 Milyondan fazla prematüre bebek doğumu gerçekleşiyor. Bu bebeklerin bir kısmı maalesef yetersiz tıbbi imkanlar veya ortaya çıkan komplikasyonlar nedeniyle hayat boyu kalıcı sağlık sorunları ve hayatı tehdit eden durumlarla karşı karşıya kalıyor.
İşte bu sorunlara dikkat çekmek ve prematürelik sorunları ile ilgili konulara parmak basmak için 2011 yılından beri her yıl Kasım ayının 17’si “Dünya Prematürelik Günü” olarak etkinliklerle kutlanıyor. Dünya üzerinde her yıl 1 milyondan fazla bebek prematüre doğumlara bağlı nedenler doğrultusunda hayatlarını kaybediyor.
Prematüre bebeklerin pek çoğu imkanlar dahilinde yenidoğan yoğun bakım ünitelerine yatırılmakta ve gelişimlerini burada tamamlamaktadırlar. Bu süre zarfında solunum ve beslenme desteği almakta, gerekli görülen durumlarda pahalı ve zor bulunan ilaç tedavilerine başvurulmaktadır. Bu süre içerisinde ortaya çıkabilecek komplikasyonlar nedeniyle spastisite veya kalıcı görme, işitme kayıpları gibi fiziksel engellilik durumları ortaya çıkabilmektedir. Buna rağmen prematüreliğe bağlı olarak yaşanan ölüm ve sakatlıkların yaklaşık %75’i basit ve pahalı olmayan koruyucu uygulamalarla önlenebilir. Gebeliğin en az 39.haftaya kadar sürdürülebilmesi pek çok bebeğin hayatını kurtaracak önemli bir hedeftir. Erken doğumlara neden olan sigara tüketimi, enfeksiyonlar, yüksek tansiyon ve diyabet gibi hastalıkların dikkatli takip ve tedavisi yapılmalı, çocuk bekleyen anne adayları bu hastalıklar ve koruyucu sağlık önlemleri yönünden bilinçlendirilmelidirler. Hamilelik öncesi ve sırasında düzenli beslenme, Folik Asit, B ve D vitaminlerinin uygun dozlarda kullanılması ve hamilelik dönemi aşılanma programları ile pek çok prematüre doğumun önüne geçilebilmektedir. Yenidoğan ve prematüre bebeklerimizin tedavilerinin başarı ile yapıldığı Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’ne gerek sivil toplum örgütleri gerekse ilgili devlet kurumları tarafından düzenli olarak katkıda bulunulması da bir diğer önemli unsurdur. Prematüre doğumları önlemek çok önemli bir koruyucu sağlık hizmetidir. Bu amaçla DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi çeşitli platformlarda eğitim ve bilinçlendirme kampanyaları düzenlemekte olup, önümüzdeki yıllarda da bu konunun takipçisi olacaktır.